Pakistanlı Malala Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Pakistanlı Malala Açıklaması

Pakistanlı Malala Açıklaması

“Eğer Nobel’i kazanırsam kimse bizim eğitimimizi inkar edemez” "Pakistan'ın onurlu, genç, yeni yöneticilere ihtiyacı var"

08.10.2013 20:38

Taliban tarafından geçen yıl başından vurulan ve önceki gün bir kez daha ölümle tehdit edilen Pakistanlı Malala Yusufzay, Nobel ödülünü kazanması durumunda kimsenin eğitim hakkını inkar edemeyeceğini söyledi.

İtalya'nın Corriere della Sera gazetesinde, otobiyografi kitabını tanıtan bir röportajı yayımlanan Malala Yusufzay, Nobel'i kazanması durumunda çok şeyin değişeceğini belirterek, "Eğer Nobel'i kazanırsam, kimse bizim eğitim hakkımızı inkar edemez" dedi.

Yusufzay, dünyada ilkokula gidemeyen 57 milyon çocuktan 32 milyonunun kız olduğuna dikkati çekerek, ülkesi Pakistan'da 5,1 milyon çocuğun ortaokula gidemediğini, 50 milyon yetişkinin okuma yazma bilmediğini ifade etti.

Ülkesinde kız ile erkek çocuklar arasında büyük ayrım yapıldığını anlatan Yusufzay, "Erkek çocuk olduğunda sokaklarda kutlama yapılırken, kızlar ise bir çadırın arkasında saklı bir şekilde yapılır. Çünkü onun kaderi bellidir. Evde kalıp, yemek yapıp, dünyaya çocuk getirmelidir" diye konuştu.

-"Pakistan'ın kötü yanı politikacıları"-

Ülkesini çok özlediğini ancak gerek tedavisi gerekse eğitimi için babasının kendisine bir süre daha İngiltere'de kalması gerektiğini söylediğini aktaran Yusufzay, "Biliyorum ki babam haklı. Kendi sorunumun üstesinden gelmek için daha çok çalışmalıyım. Üniversiteyi düşlüyorum. İngiltere'de Oxford, Cambridge mi yoksa ABD'de Harvard, Yale ya da Stanford mu olacak karar vermeliyim. Her şekilde, birinci sınıf biri olmak ve babamın benimle gurur duymasını sağlayacak yolları arıyorum" ifadesini kullandı.

İleride ne olmak istediği sorusuna Malala Yusufzay, "Ülkemde bütün gençler doktor olmayı düşlerlerdi. Şimdi çok doktor var. Benim düşüncelerim değişti. Ben ülkemin yeni, genç ve onurlu yönetecilere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Babamın deyişiyle Pakistan'ın kötü yanı politikacıları. Onlar, Usame Bin Ladin'in yıllarca ülkemizde saklanmasına izin verdiler" karşılığını verdi.

Pakistan'a başkan olsa ne ne yapmak istediği sorulan genç Pakistanlı aktivist, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlıktansa halk tarafından seçilmiş bir başbakan olabilir ki bir tek o farklılık yaratabilir. Ama hepsinden önce Malala Vakfını ilerletmek ilgimi çeker. Allah bana ikinci kez yaşama şansı verdi ki ben de hayatımı bu kar amacı gütmeyen sadece Pakistanlıların değil, her çocuğun eğitim hakkını savunan bu vakfa adamak istiyorum."

-"Obama benim idollerimden"-

Taliban'ın kendisini neden vurduğu sorulan Yusufzay, "Ben ölümle yaşam arasında mücadele ediyordum. Taliban ise benim Peştun kültürüne Batılı değerleri getirdiğim için vurduğunu açıkladı. Beni ABD'nin ajanı olmakla suçladılar" yanıtını verdi.

Yusufzay, "ABD Başkanı Barack Obama ile Gaffar Khan, Martin Luther King, Nelson Mandela, Muhammed Ali Cinnah, Mahatma Gandi, Abraham Lincoln benim idollerim arasında" derken, Pakistan'ın 2007 yılında bir suikastte öldürülen başbakanı Benazir Butto'nun da ilham kaynağı olduğunu dile getirdi. Malala, Butto'nun oğullarının kendisine, Benazir Butto'nun iki baş örtüsünü hediye ettiklerini söyledi.

Malala Yusufzay, en sevdiği romanın da Brezilyalı yazar Paolo Coelho'nun "Simyacı" olduğunu belirtirken, Jostein Gaarder'ın "Sophie'nin Dünyası" romanının da kendisini oldukça etkilediğini kaydetti.

Kendisine fahri vatandaşlık veren İtalya'ya da gelmeyi çok istediğini ifade eden Yusufzay, "Roma'yı ve Kolezyum'u ziyaret etmeyi iple çekiyorum" dedi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistanlı Malala Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement