Nöroloji Uzmanı Dr. Aslı Şentürk Parkinson hastalığı hakkında merak edilenleri cevapladı: Parkinson hastalarının yüzde 10-15 'inde aile öyküsü vardır. Parkinson'a neden olan bir grup gen keşfedilmiştir. Parkinson riskini arttıran faktörler arasında erkek cinsiyet, çiftçilik, tarım ilaçlarına ve metallere maruziyet, kırsal kesimde yaşama, kafa travması ve stres yer almaktadır. Hastalığın başlangıç belirtileri sinsi seyrettiği için sıklıkla normal yaşlanma süreci, depresyon veya eklem hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir.
KOL SALINIMI TEK TARAFLI AZALIYOR
El veya parmaklarda istirahat halinde ortaya çıkan titreme
Yürüyüşe eşlik eden kol salınımının tek taraflı azalması
El becerisinde azalma, yazının küçülmesi, mimiklerin fakirleşmesi ve yürürken bir bacakta tutukluk veya ayak sürüme
Duyusal belirtiler olarak ağrı, karıncalanma, yanma, uyuşma, soğukluk gibi hisler gözlenebilir.
Sık idrar yapma gereksinimi, idrar yaparken tutukluk, bulantı, karında şişlik, kabızlık, aşırı salya akması, cinsel işlev bozuklukları, aşırı terleme ve bacaklarda ödem gibi belirtiler görülebilir.
Parkinson hastalarında ayrıca yüzde 40-50 oranında depresyon ve anksiyete (kaygı) bozuklukları görülebilir. Bunların dışındaki psikiyatrik belirtiler genellikle tedaviyle ilişkili olarak ortaya çıkar. Bunlar arasında canlı rüyalar görme, varsanılar, artmış cinsel istek ve dürtü kontrol bozukluğu yer alır.
PARKİNSON HASTALIĞINDA TEŞHİS VE TEDAVİ
Parkinson süreci içinde yüzde 40-70 oranında demans (bunama) gelişir. Ancak hasta ve hasta yakınları zihinsel işlevler ile ilgili belirtileri sıklıkla ihmal ederler.
Parkinson teşhisi klinik gözleme dayanır. Ayrıntılı bir hasta öyküsü ve fizik muayene ile tanı konulabilir. Benzer şikayetlere neden olabilecek diğer tabloları dışlamak için kan tetkikleri ve beyin görüntülemesi yapılmaktadır.
Parkinson tedavisi daha çok hastanın şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Henüz hastalığı durduran veya ilerlemesini engelleyen bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesi hedeflenmektedir. Öncelikli tedavi yöntemi ilaçlardır. İleri evre Parkinson tedavisinde ise ilaçlarla birlikte cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.
Son Dakika › Güncel › Parkinson Depresyon ya da Eklem Hastalıklarıyla Karıştırılabiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?