PLASFED, plastik mamulde ve hammaddede 2014 Ocak-Nisan dönemi gelişmelerini ve bu gelişmeler, mevcut veriler ışığında yıl sonuna ilişkin ikinci tahminini yayınladı. 2014 sonu itibariyle plastik mamullerde üretimin değer bazında 35,9 milyar dolara ulaşabileceğini açıklayan raporda, yılın ilk 4 ayı sonunda plastik mamullerde üretimin değer bazında 11 milyar 979 milyon dolar olduğu açıklandı. Plastik mamullerde yaratılan katma değer 4,8 milyar dolar, ihracat ise 1 milyar 584 milyon dolar oldu.
PLASFED'in sunduğu rapora göre, plastik mamullerde dış ticaret fazlası sürerken; yılın ilk 4 ayı sonu itibariyle değer bazında 1 milyar 584 milyon dolarlık ihracata karşılık, 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti. Böylece 4 ayda dış ticaret fazlası, 584 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Plastik mamullerde değer bazında sektörün büyüme hızının önemli oranda düşerek, 2014 sonunda yüzde 3,2 olabileceği tahmininin yapıldığı raporda, yurt içi tüketimdeki sınırlı artış nedeniyle de yıl sonunda dış ticaret fazlası bir önceki yıla göre yüzde 4,3 oranında artabileceği öngörüsü yer aldı. Bu oranlara göre, 2014 yılı plastik mamullerde değer bazında veriler; üretim 35.9 milyar dolar, ithalat 2.9 milyar dolar, ihracat 4.7 milyar dolar olarak tahmin edildi.
PLASFED raporunda hammaddeye ilişkin de bilgi verildi. Buna göre yılın ilk 4 ayı sonunda 2.04 milyon ton hammadde ithal edildi; Türkiye'de ise 338 bin ton hammadde üretildi. İthalat ve yerli üretimle karşılanan yerli tüketim miktarı, 2.15 milyon ton oldu. Türkiye plastik sektörü, yerli üretimin tamamını karşılayamaması nedeniyle hammadde de zorunlu olarak dışa bağımlı bulunuyor.
"Büyüme hızında düşüş bekleniyor ama büyüme sürecek"
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, 2014 ilk 4 ay raporuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektörün son dönemde sürekli olarak ülke büyümesinin üzerinde büyüme sağladığını belirtti; ancak 2014 yılı itibariyle büyüme bazında ciddi bir düşüş beklediklerini vurguladı.
Selçuk Aksoy, "PLASFED olarak yaptığımız tahminler, yılın ilk çeyreği ve dördüncü ayı sonu itibariyle en önemli faaliyeti oluşturan plastik mamullerde yüzde 4'ün altında büyümeyi işaret ediyor. İlk aylarda sektörümüzün büyümesi sürüyor ama mevcut veriler ışığında büyüme hızında ciddi bir düşüş gözleniyor. Bunda, makro ihtiyati tedbirler sonucu, yoğun biçimde plastik mamul kullanan sektörlerdeki büyüme hızı düşüşlerinin etkisi görülüyor. Diğer yandan, yılın ikinci çeyreğinden itibaren genel ekonomik büyüme hızında görülen iyileşme, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve Avrupa Merkez Bankası'nın Türkiye'yi de etkileyebilecek faiz indiriminin ekonomik aktiviteye olası etkilerini takip ediyoruz" dedi.
Türkiye plastik sanayisinin başta hammadde kaynaklı yapısal sorunları olmak üzere bir dizi olumsuz ve yapısal sorunlarla boğuşarak, ülkemiz plastik mamul ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılamaya devam ettiğini belirten Aksoy, "Plastik mamulde de dış ticaret fazlası veriyoruz. Ancak bunun orta ve uzun vadede devam etmesini sağlamak için şimdiden çalışmalar yapmamız gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi, stratejik bir yaklaşımla, gelecek dönemde sanayinin her dalında ağırlığı daha da artacak plastik ürün ve hammaddelere yönelik olarak kamu ve sektörün bütün paydaşlarını proaktif bir çalışma yapmaya davet ediyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Pasfed, 2014'ün İlk 4 Ayını Değerlendiren Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?