"Pasteurellosis Hastalığı" Hayvanlarda Et ve Süt Kaybına Neden Oluyor - Son Dakika
Güncel

"Pasteurellosis Hastalığı" Hayvanlarda Et ve Süt Kaybına Neden Oluyor

"Pasteurellosis Hastalığı" Hayvanlarda Et ve Süt Kaybına Neden Oluyor

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük: ''Pasteurellosis hastalığını atlatan hayvanda süt verimi azalabilmekte, sütün kalitesi düşebilmektedir"

12.12.2013 15:04

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Pasteurellosis hastalığı nedeniyle sığır ve koyunlarda et ve süt kaybının yaşandığını söyledi.

Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığır ve koyun cinsi hayvanlarda görülen bu hastalığın hava sıcaklıklarındaki ani değişikliklerin yaşandığı ortamlarda artış gösterdiğini anlattı.

Bakterinin hayvanlarda ölümlere de sebep olduğuna dikkati çeken Yörük, "Bu da üreticiler açısından olumsuz bir durumdur. Özellikle hastalığın bulaşıcı oluşundan dolayı çok dikkat edilmesi gerekir. Hastalıkta kullanılan antibiyotik tedavisi de üreticiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Antibiyotiklerin süte ve ete geçişi, belirli bir süre bu ürünlerin kullanılamayacağı anlamına gelir ve bu da büyük bir ekonomik kayıptır" dedi.

Yörük, hastalığın önlenmesi için aşı uygulamalarına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hastalık nedeniyle hayvanlardaki verimliliğin büyük ölçüde azaldığını vurgulayan Yörük, "Hastalığı atlatan hayvanda da süt verimi azalabilmekte, sütün kalitesi düşebilmektedir. Bir çiftlikte ne kadar çok hayvan hastalığa yakalanırsa üretim o kadar azalacaktır. Fazla maliyetlerle üretim yapılacak fakat süt verimi az olacaktır. Bu yüzden tüm hastalıklar için koruyucu önlemler alınmalıdır. Hayvanların yol stresi gibi streslerden korunmalarına dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Pasteurellosis Hastalığı' Hayvanlarda Et ve Süt Kaybına Neden Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement