MUHAMMET ÇELİK - Gümüşhane'de yörenin en önemli ekonomik ürünlerinden pestil ve köme üretimi kent ekonomisine önemli katkı sağlarken, üreticiler yeni pazar arayışlarını sürdürüyor.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut pestil ve köme fabrikalarının kurulu kapasitelerinin 5 bin 250 ton olduğunu bildirdi.
Pestil ve kömenin önceki yıllarda evlerde misafirlere ikram ve hediye edilmek üzere amatör bir anlayışla yapıldığını söyleyen Akçay, "Pestil ve köme 1980 yılında ticari bir ürün olarak Gümüşhane'de ticaret hayatına girdi. Bugün geldiğimiz noktada odamıza kayıtlı 29 tane firmamız bulunmakta. Kayıtlı olan bu 29 firmamızdan 21 tanesi faaliyetlerine devam ediyor" dedi.
Daha çok ceviz ve dut ağacı yetiştirmek durumundayız
Fabrikaların kurulu kapasitelerinin yüzde 50'sini çalıştırdığını ifade eden Akçay, "Pazar payımız yeterli değil. Daha büyük pazarlara ihtiyacımız var. Daha büyük pazarları bulmak içinde üretici firmalarımızla zaman zaman bir araya gelip dertlerini taleplerini dinliyoruz. Birlikte çözüm yolları arıyoruz" diye konuştu.
Pestil ve köme üretimindeki dut ve ceviz miktarının yetersiz kaldığını belirten Akçay, Gümüşhane'de daha çok dut ve ceviz bahçelerinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Gümüşhane Valiliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bu konuda çok önemli çalışmaları olduğunu aktaran Akçay, "Gümüşhane'de son yıllarda 15 bin adet ceviz ağacı ekildi. Hala ceviz bahçeleri yapılması çalışmaları da devam ediyor. Oda olarak uygun olan hazine arazilerinin, meraların ve orman vasfını yitirmiş orman alanlarının, ilgili kurumlardan ceviz bahçelerine tahsis edilmesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Akçay, pestil ve köme sektörünün büyümesiyle ilgili yapılan çalışmaların devam ettiğini, Gümüşhane'de girişimci 3 vatandaşın 15 bin adet ceviz ağacı diktiğini ancak bu rakamın yeterli olmadığını kaydetti.
Daha çok ceviz ve dut ağacı yetiştirmek durumunda olduklarını ifade eden Akçay, "Ekonomik olarak önemli bir sektör haline gelen pestil ve köme fabrikalarında 280 kişi istihdam ediliyor. Evlerde de iş yaptıran firmalarımız var. Pestil ve köme sektöründen Gümüşhane'de yaklaşık bin 400 kişi ekmek parası kazanıyor" dedi.
İŞGEM İhalesi yapıldı
İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesi ile pestil ve köme sektörüne önemli katkı sağlayacaklarını ifade eden Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi, DOKA ve esnaf odaları ile birlikte ortaklaşa hazırladığımız, oda olarak da teklifinde bulunduğumuz İŞGEM Projemizin bütün alt yapı çalışmaları bitti. İhalesi yapıldı. Önümüzdeki bir ay içinde de inşaatına başlanacak. Pestil kömenin yapımıyla alakalı ve buna benzer gıda ürünlerinin üretimi, paketlenmesi ve kullanılmasıyla alakalı bir tesis olacak. Bu işi yapmak isteyen girişimci arkadaşlarımıza İŞGEM Projesi kapsamında fiziki mekanlar ve makineler tahsis edilecek."
Akçay, Gümüşhane'nin pestil ve köme ile dünyaya açıldığına dikkati çekerek, "Artık uluslararası pazarlara açılmamızın zamanı geldi. Gümüşhane pestili tüm dünyanın damak tadına hitap edecek. Gümüşhane dut pestilini dünya pazarlarına çıkarmak için 'Gümüşhane Pestil ve Köme ile Dünyaya Açılıyor' ismiyle Ekonomi Bakanlığına bir proje sunduk. Sunduğumuz bu proje kabul edildi. Altyapı çalışmalarını hazırlıyoruz. Bu yıl içerisinde ilimizde pestil köme üretici firmalarımızla birlikte pestil ve kömemizin uluslararası pazara nasıl çıkarılması gerekiyorsa tüm o yolları bu proje kapsamında uygulayacağız." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Pestil ve Köme İçin Daha Çok Ceviz Ağacına İhtiyaç Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?