Prof. Dr. Sarıcan: Süt Oğlağı Kesimine Karşı Çalışma Yapılmalı - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Sarıcan: Süt Oğlağı Kesimine Karşı Çalışma Yapılmalı

Prof. Dr. Sarıcan: Süt Oğlağı Kesimine Karşı Çalışma Yapılmalı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sarıcan, hayvancılık yapanların daha fazla kazanması ve et kaybının önlenmesi için canlı ağırlığı 15 kilogramdan az olan oğlakların kesilmemesi gerektiğini söyledi.

03.06.2015 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sarıcan, hayvancılık yapanların daha fazla kazanması ve et kaybının önlenmesi için canlı ağırlığı 15 kilogramdan az olan oğlakların kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde uzun yıllar görev yapan ve 30'u yabancı dilde  120'den fazla yayını bulunan Prof. Dr. Cemal Sarıcan, 1988 yılında emekli oldu. Emekliliğinde de boş durmayan Prof. Dr. Sarıcan, hayvancılıkla ilgili birçok çalışma yaptı. 1970'li yıllarda erken kuzu kesimi nedeniyle ciddi et kaybı olduğunu, bununla ilgili doçentlik tezi hazırladığını kaydeden Prof. Dr. Sarıcan şunları söyledi:

"Canlı ağırlığı 18 kilogramın altında olan kuzuların kesilmemesi gerekiyordu. Tezimin ardından yetkililer harekete geçti ve sıkı denetimlerin ardından erken kuzu kesimi engellendi. Böylelikle hayvancılık yapan kişiler daha fazla kazandı, ayrıca et kaybı da önlendi. Ancak şimdi de erken süt oğlak kesimi var. Üniversitelerin bu alanda bilimsel çalışma yapması gerekiyor. Erken oğlak kesiminin engellenmesi gerekiyor. Oğlakların canlı ağırlığı 15 kilograma ulaşmasının ardından kesilmesine izin verilmeli. Böylelikle et kaybı önlenecek ve üretici de daha fazla kazanacak. Ayrıca olgunluğa ulaşmadan erkek keçiler kısırlaştırılarak et kalitesi arttırılabilir, etin kokması da önlenir." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Sarıcan: Süt Oğlağı Kesimine Karşı Çalışma Yapılmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement