Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz'in "Bitkisel yağlara GDO'lu yağlar katılıyor mu?" sorusuna cevap veren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Büyükşahin, "Bitkisel yağlarda GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) bulunmuyor. Bir başka ifadeyle ham yağ, GDO'lu kolza (kanola), soya fasulyesi veya mısırdan elde edilmiş olsa bile yemeklik bitkisel yağlar protein ihtiva etmediğinden GDO bitkisel yağa geçmiyor" dedi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz'in bazı bilim ve sosyal paylaşım sitelerinde "Bitkisel yağlara GDO'lu yağlar katılıyor mu" sorusu, tartışma yarattı. Uzun zamandır gündemde olan GDO'lara ilişkin tartışma, bu kez bitkisel yağ sektörüne de sıçradı. Prof.Dr. Karadeniz'in bu sorusuna merkezi Ankara olan BYSD'den yanıt geldi. BYSD Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Büyükşahin, bunun doğru olmadığını söyleyerek, "Bitkisel yağlarda GDO bulunmuyor. Bir başka ifadeyle ham yağ, GDO'lu kolza(kanola), soya fasulyesi veya mısırdan elde edilmiş olsa bile yemeklik bitkisel yağlar protein ihtiva etmediğinden GDO bitkisel yağa geçmiyor" dedi.
Türkiye'de toplam 900 bin ton dolayında yemeklik yağ tüketildiğini ve bunun 650 bin tonluk kısmının ayçiçeği yağı olduğu bilgisini veren Büyükşahin, "Ayçiçeği yağının elde edildiği ayçiçeği tohumu GDO'lu olmadığından tüm dünyada üretilen bu tohumda veya ayçiçeği ham yağında GDO'lu üretim söz konusu değildir" diye konuştu.
26 Eylül 2010 tarihinde itibaren ilgili yönetmelikle birlikte Biyogüvenlik Kanunu'nun uygulanmaya başlandığını hatırlatan Büyükşahin, "Uygulamayla birlikte içeriğinde GDO olmamasına rağmen kolza (kanola), soya ve mısır yağları eğer GDO'lu üründen elde edilmiş ise, etiketlerinde 'bu yağ GDO'lu üründen elde edilmiştir' şeklinde beyan edilecek. Ayçiçeği yağlarında GDO söz konusu olmadığından etiketlerinde herhangi bir beyan yer almayacak. Türkiye'de GDO'lu üretim yasak olduğundan ülkemizde üretilen kolza, soya fasulyesi ve mısırdan elde edilen bitkisel yağlar da GDO'suzdur. İthal edilen kolza, soya ve mısır ham yağları GDO'lu tohumlardan elde edilmişse, Biyogüvenlik Yasası ve mevzuatlarına göre gerekli prosedürler yerine getirildikten sonra ithalat yapılacak, daha sonra tüketime sunulan yemeklik bitkisel yağların etiketinde ise mutlaka 'GDO'lu üründen elde edilmiştir' beyanı bulunacak" dedi.
Dernek olarak bitkisel yağlara kanola veya soya yağı karıştırılmasına da karşı olduklarını belirten BYSD Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Büyükşahin, bunu yapan ancak etikette belirtmeyen, tüketiciyi aldatan ve haksız rekabete yol açanlara karşı da Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.
(İS/AAA) - Ordu
Son Dakika › Güncel › Profesör Karadeniz : Bitkisel Yağlarda Gdo Var Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?