Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk yıl 50 bin ziyaretçiyle başlayıp, geçtiğimiz yıl 150 bin kişinin katıldığı Bilim Şenliğinde bu yıl katılımın daha da fazla olmasını beklediklerini söyledi. Bilim ve teknoloji temalı proje yarışmasına başvuruların Nisan 2016'ya kadar devam edeceğini dile getiren Başkan Altepe, Türkiye'nin her köşesinden katılımcı beklediklerini vurguladı.
Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı Bilim Teknoloji Merkezi'ne sahip olan Bursa'da 6-7-8 Mayıs tarihlerinde yapılacak 5. Bilim Şenliği'nin hazırlıkları hızla sürürken, şenlik kapsamında bu yıl ikincisi yapılacak olan proje yarışması için de başvuru süreci başladı. Ödüllü proje yarışmasının tanıtımı Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan'ın da katıldığı basın toplantısı ile yapıldı.
Bursa bilimde de öncü ve örnek
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kendi raylı sistem araçlarını ve kendi markalarını üreten Bursa'nın bilim ve teknolojide de örnek ve öncü bir rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin en kapsamlısı olarak Bursa'ya kazandırdıkları Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tübitak'tan gelecek 70 milyon TL'lik destek ile BTSO tarafından yapılacak ek binası ile Uzay ve Havacılık alanında da bir ilk olacağını belirten Başkan Altepe, bir marka haline gelen Bilim Şenliği ve proje yarışması hakkında bilgi verdi. 102 bin lira para ödülü verilecek proje yarışmasına başvuruların www.bursabilimsenligi.org sitesinden yapılacağını belirten Başkan Altepe, "2023 hedefimiz olan dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasına girmek için hepimize görevler düşüyor. Bu konuda Bursa lokomotif bir şehir. Biz de üzerimize düşen görevi en güzel şekilde yapacağız. Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için Bursa'nın daha çok başarılar göstermesi gerekiyor. Altyapısı güçlü olan bir şehiriz. İlk yerli ürünler, ilk markalar, ilk icatlar Bursa'dan yapıldı. Bursa'nın en büyük gücü de genç nüfusu. Gözbebeğimiz olan çocuklarımız için her türlü altyapıyı sağlıyoruz. Bilim Teknoloji Merkezi'miz de Türkiye'ye örnek çalışmalar yapıyor" dedi.
Bu yıl büyüyerek daha kapsamlı bir bilim şenliği gerçekleştireceklerinin altını çizen Başkan Altepe, "Proje yarışmasına Türkiye'nin her köşesinden katılımcı olacak. Konuyu geniş tuttuk. Bilim ve teknoloji konusunda her alanda başvuru bekliyoruz. Gençlerimiz üretsinler, başımıza güzel işler açacak tüm mucitler, üniversiteler, okullar, kurumlar Bursa'da buluşsun. Bu şenlik daha da anlamlı hale gelsin" dedi.
Başvurular 1 Nisan'a kadar
Başvuruların 1 Nisan 2016'ya kadar kabul edileceğini kaydeden Başkan Altepe, "Şenlik için 50 atölye çadırı planlanıyor. Şenlikte çevre ve enerji temasına uygun çalışmalar gerçekleşecek. Geçen yıl şenliğimize 150 bin kişi katılmıştı. Bu yıl 200 bin kişi bekliyoruz. Her yıl katılımcı sayısı ve ilgi daha da artıyor. Her branşta ödül vereceğiz. Bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek. Finale kalan 50 projeye para ödülü verilecek. 15 projeye mansiyon, 23 projeye finale kalma ödülü veriliyor. Finale kalan tüm projeler değerlendiriliyor" diye konuştu.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir ise, Bursa'nın birçok dinamikleri içinde barındırdığını vurgulayarak, "Bilim Şenliği genç beyinlere ve kalplere hitap ediyor. 2014 yılında BTÜ'lü gençler insansız hava aracı ile ikinci olmuştu. Şimdi şehrimize ülkemize ve ecdadımıza yakışan güzel çalışmalar ortaya çıkıyor. Bu çalışmalara katkı vermekten mutluyuz" dedi.
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de bilimin sokağa inmesi ve topluma yayılması anlamında Bilim Şenliği'nin büyük önem taşıdığını belirterek, ikinci defa böyle bir projeye ortak olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan da, geçen yıl 600 tanesi Milli Eğitim'den 900 projenin başvurduğunu hatırlatarak, "Bu sene başvuruları daha az ve öz hale getirmeye çalıştık. Kontenjanlar azaltıldı. Dünya çapında Bursa'da gerçekleşenden daha geniş kapsamlı bilim festivali yok. Geçtiğimiz yıl biz İtalya'nın Genova Şehri'ni davet etmiştik. Şimdi onlar bizi İtalya'ya davet ettiler. Türkiye ve dünyaya örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Projeler Bilim İçin Yarışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?