Reflünün Dostu Dar Kıyafetler - Son Dakika
Güncel

Reflünün Dostu Dar Kıyafetler

Gıdaların ve asidin mideden yemek borusuna geri tepmesi olan reflü, Türkiye'de her beş kişiden birinde görülüyor.

06.04.2015 10:44

Ekşime, yanma belirtilerinin yanında kuru öksürükten, ses kısıklığına, uyku düzeni bozukluğundan, astıma kadar birçok soruna neden olan reflünün belirtileri, tedavisi, nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri Medical Park Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gökhan Kabaçam, anlattı:

'Gastroözofageal reflü', mide içeriğinin yemek borusuna kaçması anlamına geliyor. Çok sık görülen bu hastalık beraberinde birçok şikayete yol açıyor. Yanma ile birlikte asit geri kaçış hissi yaratıyor. Ağıza ekşi, acı su gelmesi olarak kendini gösteriyor. Bu durum ise hastada mide fıtığı, sarkma, mide kapağında gevşeme, yemek borusunun alt ucunda yara, darlıklar veya Barret denilen ve ileride kanser ihtimalinde artışa neden olan değişimler yapabiliyor. En çok görülen hastalıklardan biri olan reflü, ülkemizde yüzde 16-33 oranında görülüyor.

ASTIMA YOL AÇABİLİR

Reflünün belirtileri çok çeşitli olabiliyor. İman tahtası kemiğinin arkasında yanma hissinin yanı sıra ağza ekşi su gelmesi, göğüs ve sırt ağrısı, yutkunma güçlüğü, tokken midede dolgunluk, ağızda sulanma, bulantı, kusma, kilo kaybı gibi birçok şikayete sebebiyet verebiliyor. Uyku bozuklukları da doğuran reflü; hıçkırık, kuru öksürük, ses kısıklığı ve astıma da yol açabiliyor.

YATAK BAŞINI YÜKSELTİN

Reflünün tanısında birçok yöntem kullanılıyor. Endoskopi, 5 yıldan uzun süren ve 45 yaş üzeri yeni başlayan semptomlar görüldüğünde şart koşuluyor. Aşırı kilo kaybı, mide kanaması öyküsü ve kansızlık durumlarında da endoskopiye başvuruluyor. Manometri, sintigrafi, pH takibi ve radyolojik gibi yöntemler reflünün tanısında kullanılıyor. Tedavi ise diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlardan oluşuyor. Kilo verme, az ve sık beslenme, aç yatma, yatak başının yükseltilmesi, sıkı kemer gibi karın içi basıncını arttıran durumlardan sakınmak reflünün tedavisinde size yardımcı olabilir.

YAĞLI, ASİTLİ, MAYALI GIDALARA DİKKAT

Reflü hastaları mide kapasitelerini zorlamamalıdır. Özellikle reflüyü arttıran gıdalardan kaçınmaları gerekir. Ama kararında tüketildiği takdirde hiçbir gıdadan tamamıyla uzak durmaya gerek yoktur. Yağlı, asitli ve mayalı gıdaların yanı sıra salça, sos, çay, kahve, sigara, alkol, baharatlar ve çikolatayı dikkatli tüketmekte fayda var.

STRES REFLÜNÜN DÜŞMANI

Reflünün tedavisinde çift doz ilaçla başlamak gerekebilir. Bu aynı zamanda PPI testi diye de bilinir. Şikayetler 15 gün içinde kaybolduğunda da başka tetkik yapmaya gerek kalmaz. Hekiminizin önerdiği ilaçları 3 – 4 ay gibi sürelerle devamlı alarak tedaviye başlayabilirsiniz. Ancak sakıncalı gıdaların aşırı tüketimi, stres gibi nedenlerle zaman zaman şikayetiniz tekrarlayıcı olabilir. Devamlı şikayetleri olan hastalarda ilaçların hiç kesilememesi durumunda hekimin uygun gördüğü aralıklarda endoskopik kontroller aksatılmamalı. Bu durumlarda özellikle genç ve zayıf hastalarda, cerrahi tedavi seçeneği de bazı ileri testlerden sonra gündeme gelebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Reflünün Dostu Dar Kıyafetler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement