S&P ve OHAL Etkisi Beklenebilir... - Son Dakika
Son Dakika Logo

S&P ve OHAL Etkisi Beklenebilir...

21.07.2016 08:44

Türkiye tarafı dün yine kritik bir gün geçirdi. Özellikle gün genelinde yurt içi piyasalar siyasi kanattan gelebilecek açıklamaları beklerken, sürpriz hamle S&P'den geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P yurt içi piyasaların kapanmasının ardından Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB seviyesine düşürürken, görünümünü de negatife çekti. Her ne kadar S&P'nn Türkiye için kararı Fitch ve Moody's kadar etkili olmasa da, karar sonrası kur tarafında TL ciddi değer kaybetti. Bu nedenle TL tarafındaki değer kayıpları bugün yurt içi piyasalarda etkili olabilir. Bununla birlikte gece saatlerinde siyasi kanattan beklenen açıklamalar geldi. Yurtiçinde 3 ay süreyle Olağanüstü hal ilan edildi. İlk aşamada OHAL kararının uygulanma esasları konusunda kesin bir açıklama yok. Ancak hükümet tarafından gelen açıklamalar olumlu ekonomik adımların atılacağı yönünde. Bu nedenle ilk aşamada kur tarafında ciddi bir hareket görülmedi. Ancak önümüzdeki dönemde TL tarafındaki güçlenme hareketleri sınırlı kalabilir. Mevcut durumda TL varlıklar riskli görünmekle birlikte temkinli olmakta fayda var. Bugünse uluslararası piyasalar özellikle Avrupa Merkez Bankası faiz kararına odaklanacak. Avrupa Merkez Bankası'nın bir faiz değişikliğine gitmesi beklenmese de gelebilecek mesajlar önemli olabilir.

VIOP-30 Endeks Sözleşmesi

Yakın vade endeks kontratında dün de toparlanma eğilimi destek bulamazken, gün negatif kapandı. Özellikle yurtiçi piyasaların kapanışı sonrası S&P tarafından gelen açıklamaların TL'deki negatif etkisi bugün kontrata da yansıyabilir. Bununla birlikte OHAL ilanı da kontratta negatif etkili olabilir. Teknik olarak bakıldığında endeks kontratında yeni gün önemli seviye konumundaki 93,000 seviyesi altında başlayabilir. Bu seviye altında öncelikli olarak 91,200, bu seviye altında ise; 89,800 seviyesi test edilebilir. Kontrat tarafında olumsuz gelişmeler bugün kısmi alımların zayıf kalmasına neden olabilir. Kısmi tepki alımlarında 93,000 seviyesini takip etmekte fayda var.

VIOP-Dolar Sözleşmesi

Yakın vade Dolar kontratında yurtiçindeki olumsuz gelişmelerle yükselişini sürdürürken, özellikle S&P'nin açıklaması sonrası bugün de yukarı yönlü bir açılış yapabilir. Ancak spot piyasada OHAL kararına ciddi tepki verilmedi. Bu nedenle S&P kararıyla yukarı açılış sonrası geri çekilmeler görülebilir. Teknik olarak bakıldığında kontrat yeni güne 3,1000 bölgesinden başlayabilir. açılış sonrası bu seviyenin altında kalınması veya bu seviye üzerinde ciddi tutunma görülmemesi halinde aşağı yönlü hareketlerde 3,0640 ve 3,0330 destekleri test edilebilir. Kontratın 3,1000 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde ise; 3,1320 seviyesi test edilebilir.

VIOP-Altın Sözleşmesi

Altın tarafında ise; dün satış baskısı vardı. Özellikle Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketin devam etmesine Altın'da tepki verdi. Altın'ın zirve seviyelerden dönüş eğilimi devam etmekle birlikte hareketin aşağı yönlü devam etmesinde özellikle ABD verileri etkili olabilir. Teknik olarak bakıldığında tekrar 1322 seviyesinin altında kapanış gerçekleştiren kontratta bu seviye altında satışların devam etmesi halinde 1308 ve 1297 seviyesi test edilebilir. Kontratın tekrar 1322 seviyesi üzerine çıkması halinde ise; 1333 seviyesine doğru tepki alımları görülebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel S&P ve OHAL Etkisi Beklenebilir... - Son Dakika


Advertisement