Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı - Son Dakika
Güncel

Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı

Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı

Türkiye'nin en ünlü şeflerinden oluşan bir gruba Tahir Tekin Öztan tarafından Gaziantep Yemekleri uygulamalı olarak tanıtıldı.

04.03.2013 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tahir Tekin Öztan'dan ünlü şeflere Gaziantep yemekleri dersi

"Gaziantep mutfağı Türkiye de ve dünyada bütün mutfaklara giriyor"

Sahan Şirehan'da Türkiye'de yeni bir ilk gerçekleştirilerek Türkiye'nin en ünlü şeflerinden oluşan bir gruba Tahir Tekin Öztan tarafından Gaziantep Yemekleri uygulamalı olarak tanıtıldı. Ünlü şeflerin katıldığı derslerde Gaziantep mutfak kültürünün bütün incelikleri Türkiye'nin ünlü şeflerine anlatan Tahir Tekin Öztan "Yurt içi ve yurt dışından Gaziantep mutfağını tanımak için turlarla Gaziantep'e gelen gurmelere ve ünlü şeflere Gaziantep mutfağını anlatıyoruz. Sahan Şirehan'ın mutfağının kapılarını bu amaç için okul gibi açtık" dedi

Turizm alanında önemli ilklere imza atan Kantara Turizm tarafından organize edilen "Gurme Turları" kapsamında Gaziantep'e gelen ve ülkemizin önde gelen rehberlerinden Nilgün Mazıcıoğlu rehberliğinde bölgenin tanıtıldığı Türkiye'nin önde gelen şeflerinden Ömer Akman, Engin Yıldız, Fazlı Aydaç, Fevzi Ünlü, Hasan Gökay, Mustafa Dilikoğlu, Talat Koç ve Kemal Çamcıoğlu Sahan Şirehan'da Gaziantep yemekleriyle ilgili uygulamalı olarak bilgi aldı. Gurme Turları kapsamında ilk eğitimin verildiği Sahan Şirehan'da ünlü şeflere Bulgurlu Pancar Dolması, Antep Dolması, Yoğurtlu Patates, Patates Çorbası, Başpınar Salatası, Yarpuz Salatası, Manş Piyazı, Turp Salatası, Lahmacun ve Katmer yapımı öğretildi. Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ünlü şeflere Gaziantep mutfağından örnek yemekleri yaparak anlattı. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan "Gaziantep'te dünyadaki ilklerden birini gerçekleştiriyoruz. Şirehan'da biz Gaziantep'imizi Gurme Kenti yapacağız. İnsanların buraya gelmesi için bir neden oluşturuyoruz.

Misafirlerimize, Gaziantep'in güzel yemeklerini yedirdikten sonra, mutfağa sokup kendilerine o yemeklerin nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Bu da çok büyük ses getirdi. Biz yalnızca amatörlerle, ev hanımlarına, hobi olarak bu işi yapanlara değil, Türkiye'nin en ünlü şeflerine, Gaziantep mutfağı ile ilgili bilgiler verdik. Birlikte yemekler yaptık. 4 saat içerisinde bütün yemeklerimiz yaptık. Ben eminim ki döndüklerinde kendi mecralarında bunu kullanacaklar. Bu da hem bizim şehrimiz, hem de Türk Mutfağı adına çok güzel bir başlangıçtır. İnşallah bunun devamı gelir ve bütün şehirlerimize yayılır.

Böylelikle Türk Mutfağı'nı dünyaya tanıtmış oluruz. Bu yaptığımız şey sürekli olacak. Bundan sonraki aşamada İtalya'dan, Brezilya'dan Amerika'dan ve Türkiye'nin bütün şehirlerinden misafirlerimiz gelecek. Bence çok başarılı bir proje oldu. Gaziantep insanı, bundan sonra sadece yemek yemeye değil, yemek yapmaya gelecekler.

Bugün San Francisco'dan, Amerika'dan insanlar gelip, kendi mönülerine bizim pazı sarmamızı, Urfa Kebabımızı koyduklarını gördüm. Bu beni çok mutlu etti. Hem Türkiye'mizin hem de Gaziantep'imizin reklamı olmuş oldu. Yaptığımız iş, amacına ulaşıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Yani bizim yemeklerimiz çok iyidir deyip oturmayacağız. Bizim yemeklerimizin iyi olmasını yalnız Anteplilerin bilmesi yetmiyor. Antep dışındaki insanlara, bunları bizim anlatmamız lazım. Bu yaptığımız iş de bunun en güzel yoludur."dedi.

Gaziantep mutfağı bir kültür elçiliği gibidir

Aslen kendisi de Gaziantepli olan ve uzun yıllardır İstanbul'da kendi alanında önemli bir noktada görev yapan ünlü şef Ömer Akman yapılan çalışmanın Gaziantep mutfak kültürünün tanıtılması ve tanınması için önemli olduğuna dikkat çekerek "Antep Mutfağı, Türkiye'deki temel mutfakların bize göre ilkidir. Ben de bir Antepli olarak bunu tekrar hatırlamak, bilmediğimiz, görmediğimiz, unuttuğumuz değerleri tekrar hatırlamak ve beraber geldiğim ünlü şeflerle bu tecrübeyi yaşamak ki onlar ilk defa Antep'e geldiler, farklı noktalarda değişik yerlerde görmek yerine kaynağında, merkezinde, bu işin doğrusu, yöre, bölge, ne gerektiriyorsa, nasıl yapılması gerekiyorsa, onu öğrenmeye, onu hatırlamaya, onu tanıtmaya geldik.

Biz bu bilgiyi, tecrübeyi, aldığımız eğitimi, döndüğümüz zaman tabi kendi alanlarımızda kullanmak için geldik. Umarım bunu yaparız. Bizim yaptığımız bir nevi elçilik görevidir. Tabi ben bir Antepli olarak bunu gönüllü olarak, isteyerek yaptım. Çok başarılı bir çalışma oldu. Burada birlikte çok güzel şeyler yaptık"dedi.

Gaziantep halkı mutfak kültürünü öğretmeye çok meraklıdır.

Gaziantep turizminin gelişmesi ve kalkınmasında önemli rol oynayan Kantara Turizm tarafından organize edilen gurme turlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Kantara Turizm Genel Müdiresi Hasibe Sözmen, "Gaziantep mutfağıyla ünlü, mutfağıyla ünlenen tek şehirdir. Dolayısıyla bu mutfağı doğru tanıtmak gerekiyordu. Aslında yıllardır amacımız buydu. Gurme turlarıyla da buna ulaşmış olduk. Özellikle bu kültürü, gelen misafirlerimize yemeğin nasıl yapıldığını, yapılan yemeğin doğru nasıl yapıldığını öğretmek, kültürü tanıtan insanlar için bence önemlidir. Gaziantep halkı öğretmeye çok meraklıdır. Gaziantep halkı, öğreticidir, paylaşımcıdır. Sabah katmerin kaçta yeneceğini bir amcaya sorsan, size doğrusunu söyler.

Gaziantep halkı, yemek yemeyi seven, doğru yemek yenmesini isteyen bir halktır. Bunu da gelen misafirlerimize anlatmak bir kültür elçisi olarak bundan sonra benim başlıca görevimdir. Dışarıdaki misafirlerimizi amaçlıyoruz. Bu işin tanıtım yerleri fuarlar. Öncelikle İstanbul'da açılan bir fuara katıldık. Bundan sonraki hedefimiz Almanya ve İngiltere. Bu fuarda da gurme turlarını ve Gaziantep'teki yemeklerin nasıl yapıldığını öğreten bu tür organizasyonlarımızı anlatmak için gayret sarf edeceğiz."dedi.

Sahan Mutfak Akademisi İlk sertifikalarını ünlü şeflere verdi

Gurme Turizmi kapsamında Gaziantep'e gelen Türkiye'nin en ünlü şeflerinden Ömer Akman, Engin Yıldız, Fazlı Aydaç, Fevzi Ünlü, Hasan Gökay, Mustafa Dilikoğlu, Talat Koç ve Kemal Çamcıoğlu'na Gaziantep yemekleriyle ilgili aldıkları eğitimin ardından düzenlenen törenle Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından sertifikaları verildi. Böylece Sahan Mutfak Akademisi ilk kez düzenlenen Gurme Turizmi kapsamındaki bir eğitimin ardından katılımcıları resmi sertifika vermiş oldu. Eğitimlerin önümüzdeki dönemlerde de süreceği ifade edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sahan Mutfak Akademisi Eğitime Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement