Sakarya- Ağrı Arasında Çapraz Böbrek Nakli - Son Dakika
Güncel

Sakarya- Ağrı Arasında Çapraz Böbrek Nakli

Sakarya- Ağrı Arasında Çapraz Böbrek Nakli

Sakarya ve Ağrı'da yaşayan iki böbrek hastası, 'çapraz nakil' olarak bilinen yöntemle, eşlerinin karşılıklı böbreklerini vermeleriyle, yeniden hayat buldu.

30.07.2012 14:21

Sakarya ve Ağrı'da yaşayan iki böbrek hastası, 'çapraz nakil' olarak bilinen yöntemle, eşlerinin karşılıklı böbreklerini vermeleriyle, yeniden hayat buldu.

Adapazarı İlçe Nüfus Müdürü 53 yaşındaki Ali Osman Kontaş'ın eşi 51 yaşındaki Melahat Kontaş uzun süredir böbrek tedavisi görüyordu. Yaklaşık iki yıldır dialize giren Melahat Kontaş'a, eşi İlçe Nüfus Müdürü Ali Osman Kontaş böbreğini vermek istedi.

Ancak Melahat Kontaş bunu kabul etmeyerek, yapılacak böbrek bağışı için beklemeye başladı. Ancak geçen zaman Melahat Kontaş'ın aleyhine işleyip sağlık durumu ağırlaşınca Ali Osman Kontaş, eşini böbreğini almaya ikna etti.

İstanbul'da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde Ali Osman Kontaş'ın böbreğinin uyumlu olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine yapılan araştırmada Ağrı'da yaşayan ve 4.5 yıldır tedavi gören Soğanlı Köyü Muhtarı 51 yaşındaki Kadir Karakuş'un da, doku uyuşmazlığı nedeniyle eşi 53 yaşındaki İpek Karakuş'un vermek istediği böbreği alamadığı saptandı.

EŞLERİN BÖBREĞİ, DİĞER EŞLERE UYUMLU ÇIKTI

İpek Karakuş'un yapılan doku testinde böbreğinin Melahat Kontaş'a, Ali Osman Kontaş'ın yapılan doku testinde de böbreğinin köy Muhtarı Kadir Karakuş'a uyumlu olduğu belirlendi. Tetkiklerin tamamlanmasından sonra haftasonu İstanbul'da yapılan ameliyatla Ali Osman Kontaş'ın bir böbreği Kadir Karakuş'a, İpek Karakuş'un bir böbreği de Melahat Kontaş'a nakledildi.

Çapraz böbrek nakli ile eşi hayat bulun Adapazarı Nufus Müdürü Ali Osman Kontaş, "Çok mutluyum. Artık eşim diyalize bağlanmak zorunda kalmayacak. Edindiğimiz kardeş aile ile yaptığımız değişim sonrasında iki aile de mutlu sona ulaşmıştır. Allah'a sonsuz şükürler olsun. Ömrümüzün kalanını sağlıklı geçireceğimiz için herkese minnettarız" diye konuştu. - Sakarya/ Adapazarı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sakarya- Ağrı Arasında Çapraz Böbrek Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement