Dünya Ekonomik Forumu, geleceğin meslekleri hakkında yaptığı araştırmada gittikçe yaygınlaşan esnek çalışma sistemlerine dikkat çekiyor. Öyle ki 2027 yılında sadece ABD'de; işgücünün yüzde 36'sını oluşturan 57 milyondan fazla kişinin, freelance (serbest) olarak çalışacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl esnek çalışma modelini benimseyen şirketlerin sayısının yüzde 26 artması bu tablonun bir diğer destekçisi.
Türkiye de dünyadaki bu eğilimi yakından takip eden ülkeler arasında yerini alıyor. 2023 yılında yaklaşık 8.5 freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alması bekleniyor. Projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle, freelancer'ları bir araya getiren online iş platformu SanalUzman'nın üye sayısının 6 bin 500'ü aştığını, bu tablonun Türkiye'deki iş yapış biçimleri hakkında önemli sinyaller verdiğini anlatan SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, rakamlara dikkat çekiyor.
Niyazi Bekiroğlu, "Zaman ve mekândan bağımsız esnek çalışma modelleri konusunda pratiği oldukça zayıf bir coğrafya olan Türkiye için farklı bir disiplin sunan platformumuz, iş veren ve iş alan kişileri aynı platformda buluşturuyor. Kapalı ofis ortamında çalışmayı sevmeyen, sabit maaşa ve kurum kurallarına bağlı kalmak istemeyen ya da sabit kazancı olsa da ek gelire ihtiyaç duyan tüm uzmanlara kapılarını açıyor. Ülkemizde yaklaşık 1.2 milyon kişi freelance olarak çalışıyor. Biz de bu kitlenin işverenlerle ve yetkinliklerine uygun projelerle buluşmasına fırsat sağlıyoruz. Türkiye için esnek çalışmak artık bir yan model değil, başlı başına bir pazar. 2023 yılında yaklaşık 8.5 freelance çalışan Türkiye iş piyasasındaki yerini alacak. Bu rakam daha da artabilir" dedi.
Şu anda üye sayılarının 6 bin 500'ü aştığını anlatan Bekiroğlu, "Sitemiz üzerinde yapılan işlerin ortalama değeri 1.060 TL civarında. Yazılım, tasarım, çeviri, metin yazarlığı, reklamcılık, satış pazarlama, danışmanlık gibi birçok alanda proje bazlı iş imkânları sistemimizde bulunuyor. Nitelikli yetenekleri olan uzmanlar, site üzerinden asgari ücretin dört beş katı aylık gelir kazanabiliyor. Bu nedenle platforma ilgi büyük. Büyüme hızını göz önüne alarak yıl sonunda üye sayımızın 20 bini aşmasını hedefliyoruz" dedi.
SANALUZMAN NASIL ÇALIŞIYOR?
Üyelerine, istedikleri işi ve projeyi bulma kolaylığı sağlayan SanalUzman; beyaz yakalı, 18 – 50 yaş arası, teknolojiye hâkim, bilgisayar üzerinden iletişim faaliyeti yürütebilen; yazılım, tasarım, editörlük, çeviri, danışmanlık, internet üzerinden satış temsilciliği, sosyal medya ticareti alanlarına ilgi duyan tüm uzmanları iş platformuna bekliyor.
Türkiye'nin en büyük freelance çalışma portalı olma hedefi ile sektöre ilk adımını atan SanalUzman, Türkiye'deki iş yapış biçimlerini inceleyerek sistemin adeta röntgenini çekmiş. En büyük açığın güven ve yetkinlik olduğunu tespit eden yapı, emsallerinde olmayan uygulamalar geliştirerek kendini farklı bir noktaya konumlandırmayı da bilmiş.
Öyle ki, SanalUzman'ın geliştirdiği, SincApp Uygulaması ve Hakemlik Sistemi bu iki soruna da çözüm niteliğinde. İşverenlerin kaliteli hizmet, uzmanların ise ödeme almakta yaşadıkları sıkıntılara son vermeyi amaçlayan SincApp uygulamasını kullanmayı tercih eden üyeler, SincApp'ı bilgisayarlarına indirerek; işlerini, çalıştıkları programları, çalışma saatlerini ekran ve dilerlerse kamera görüntüsü hâlinde sistemde tutabiliyor. İşverenler, uzmanların tuttuğu SincApp verileri sayesinde işin aşamalarını istedikleri zaman takip edebiliyor. SincApp'ın, iş sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran başka avantajları da bulunuyor. İşverenin işi teslim zamanından önce görebilmesi ve yanlış anlaşılma olmuşsa zamanında müdahale edebilmesi sayesinde, süre sonuna gelmeden uzman doğru şekilde yönlendiriliyor, zaman ve emek kaybının önüne geçiliyor. Uzman da; yaptığı iş üzerinden işverene sormak istedikleri olduğunda, teslim zamanını beklemek zorunda kalmıyor. Böylece işveren ve uzman arasında sağlıklı bir iletişim gerçekleşiyor, üyeler güvende olduklarını bilerek işlerine odaklanabiliyor.
Herhangi bir anlaşmazlık durumunda ise SanalUzman'ın geliştirdiği Hakemlik Sistemi devreye giriyor. Bu uygulama kapsamında; SanalUzman Hukuk Departmanı, SincApp verilerini uzmanın veya işverenin yetkilendirmesiyle inceliyor, avukat ve bilirkişi yardımı ile en doğru karara varıyor. Bu esnada projenin ücreti SanalUzman'ın güvenli hesabında bekletiliyor. Taraflar arasında uzlaşma sağlanarak uzmana hak ettiği ücret iletiliyor. Uzlaşmanın sağlanamaması durumunda ise SincApp kayıtları; mahkemelerde delil niteliği taşıyor.
SanalUzman, İstanbul Kozyatağı'nda açtığı yeni ofisinde oluşturduğu "co –work" alanıyla çalışacak farklı bir yere ihtiyaç duyan freelancerlara da dingin bir çalışma ortamı sunuyor.
Son Dakika › Güncel › Sanaluzman'ın Üye Sayısı 6 Bin 500'ü Aştı… - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?