Sendikacı Süleyman Yeter'in İşkence ile Öldürülmesi Davasında Karar - Son Dakika
Güncel

Sendikacı Süleyman Yeter'in İşkence ile Öldürülmesi Davasında Karar

Sendikacı Süleyman Yeter\'in İşkence ile Öldürülmesi Davasında Karar

Yeter’in, 1999 yılında bir operasyon kapsamında gözaltına alındığı sırada, işkence ile öldürülmesine ilişkin 13 yıldır aranan ve bir süre önce yakalanan eski komiser yardımcısı Ahmet Okuducu...

22.10.2013 16:38

Sendikacı Süleyman Yeter'in, 1999 yılında bir operasyon kapsamında gözaltına alındığı sırada işkence ile öldürülmesine ilişkin 13 yıldır aranan ve bir süre önce yakalanan eski komiser yardımcısı Ahmet Okuducu 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın karar duruşmasına tutuklu sanık Ahmet Okuducu ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Ali Çelik, adli tıp raporunda eksiklikler olduğunu ifade ederek, "Maktulün tırnaklarından doku örneği alınmamıştır. Maktule işkence yaptığı iddia edilen iki sanık vardır. Halbuki bir kişiye, boğazı sıkılarak işkence yapıldığı takdirde, işkence yapılan kişinin doğal bir refleks olarak kendisini savunması gerekir. Bu savunmaya karşı da 5-6 kişinin onu tutması gerekir. Yine maktulde birçok küt travma izleri vardır. Bunların ne zaman yapıldığı tespit edilmemiştir. Maktulde bulunan ölümcül darbeden sonra maktulün ne kadar yaşadığı veya yaşaması gerektiği hususları da dosyadan bulunan raporlarda eksiktir. Yeniden rapor alınmasını talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatının bu talebini reddetti.

Son savunmasını sorulan sanık Okuducu, hakkındaki suçlamayı kabul etmeyerek, suç tarihinde maktulün üst düzey yöneticisi olduğu örgüte bakan bölümde görevli olmadığını anlatarak, "Ben maktülün sorgusuna katılmadım. Beraatime karar verilmesini karar talep ediyorum. Bir diyeceğim yoktur" diye konuştu.

"İşkence" suçundan ceza verildi

Sanık Okuducu'nun avukatı ise müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini, mahkemenin aksi kanaatte olması halinde ise sanığın sabıkasız oluşu ile duruşmadaki hal ve tavırlarının dikkate alınmasını ve tahliyesini talep etti.

Mağdur avukatı da zaman aşımı yönündeki savunmaların yerinde olmadığını belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi. Taleplerin ardından duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Ahmet Okuducu'nun, hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşen Mehmet Yutar ile birlikte maktül Süleyman Yeter'e işkence ettiği ve bu fiil sonucunda maktulün öldüğü sabit olduğundan, sanığın 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Olayın failinin birden fazla olması ve asıl maddi failin tespit edilememesi sebebiyle sanığa verilen cezayı 10 yıla düşüren mahkeme heyeti, sanığın kaçma şüphesi ve verilen cezayı dikkate alarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

"Ceza caydırıcı değil"

Duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde, basın mensuplarına kararı değerlendiren Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, 14 yıl boyunca devlet desteğiyle kaçtığını iddia ettiği sanık Ahmet Okuducu'nun, geçtiğimiz Haziran ayında tutuklanmasının ardından yapılan 3. duruşmada karar verildiğini ifade etti.

Sanık Okuducu'nun 10 yıl hapis cezası aldığını hatırlatan Saygılı, "Sanığa 10 yıl ceza verilmesi kararı vicdanları yaralayan bir sonuç. Öldürülen bir insan var. Bunun karşılığı bu değil. Katil sadece sanık değil, TİM 4 ve emniyet müdürlüğünün de bu cinayette sorumluluğu var. Onlar da yargılanmalıydı" dedi.

Maktül Süleyman Yeter'in ailesini temsil eden avukat İbrahim Ergün de, sanık Ahmet Okuducu'nun bugünkü duruşmada verdiği beyanlarla kendilerini doğruladığını belirterek, "Eksik soruşturma ve yargının tutumu nedeniyle, sanığın da bugün ifade ettiği TİM 4'deki kişiler cezadan kurtulmuş durumda" dedi.

Bugün verilen cezanın bir anlamı olsa da işkence suçları için caydırıcı nitelikte olmadığını savunan Ergün, "Bu karar kamuoyunun vicdanına hitap etmiyor. Kabul edilebilir bir yanı yok. Bu nedenlerle kararı temyiz edeceğiz" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sendikacı Süleyman Yeter'in İşkence ile Öldürülmesi Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement