Yunanistan'ın 29 Haziran'dan beri bankaları kapalı tutma kararı alarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamasının bankalara güveni azalttığı ve piyasada nakit sıkıntısı oluşturduğu için ihracat ve ithalat şirketleriyle birlikte küçük işletmeleri de zora soktuğu belirtiliyor.
Yunanistan'da ATM'lerden günlük para çekme limitinin 60 avroyla sabit tutulması ve banka transferlerinin tam olarak yapılamaması piyasada nakit sıkıntısına yol açtı. Bu durumun, kendi işlerini kuran girişimci sayısının toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğu ülkede ekonominin durma noktasına gelmesine sebep olduğu ifade ediliyor. İhracat firmaları da bankalar kapalı olduğu için yurt dışından gönderilen paralarına ulaşamıyor.
Yunan basınında çıkan haberlere göre, bankaların kapanmasından sonra 50 binden fazla kişi temelli ya da geçici olarak işini kaybetti. Birçok Yunan vatandaşı birikmiş faturalarını ödeyemiyor ve paralarını sadece yiyecek gibi temel ihtiyaçları için kullanıyor.
AA muhabirine Yunanistan'da uygulanan sermeye kontrollerinin etkisini değerlendiren Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dimitri Katsikas, ülkede sermaye kontrollerinden dolayı ihtiyaç olan ithalatın yapılamadığını, bunun da hammadde sıkıntısına sebep olduğunu söyledi.
Katsikas, Yunan ihracatçısının da sermaye kontrollerinden olumsuz etkilendiğini ifade etti. Küçük işletmelerin durumunun ise daha da kötü olduğunu anlatan Katsikas, "Bütün bunlar ekonomik faaliyetlerde bazı düşüşlere yol açıyor. Bazı şirketler çalışanlarını işten çıkarıyor veya sorunlar çözülene kadar işe kabul etmiyor. Sermaye kontrolleri haftalarca devam ederse işsizlik ve gayri safi milli hasıla üzerinde büyük bir etkisi olacak. Bu, ekonomik durgunluk ve işsizliğin artması demek" ifadesini kullandı.
"Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmasından başka şansı yoktu"
Katsikas, Yunan ekonomisinin ana motoru olan turizmin de sermaye kontrollerinden de etkilendiğini belirterek, "Turizm sektörü de büyük bir darbe aldı. Rezervasyonlarda çok miktarda iptal var. Referandum kararı alınmasından 3-4 gün sonra yeni rezervasyonlarda yüzde 30 düşüş gerçekleşti. Geçen yıl bu dönemde yüzde 1'lik bir artış vardı. Sadece birkaç günde yüzde 30'lük düşüş düşündürücü. Şu anda problem daha da kötü. Ekonomi zaten büyük darbe aldı. Kimse yatırım yapmıyor. Tüketim yapan da yok" değerlendirmesinde bulundu.
Ülkedeki orta sınıfın son altı ayda 40 milyar avroya yakın parayı bankalardan çektiğini aktaran Katsikas, şunları kaydetti:
"Bazı şirketler işlerini yürütebilmek için banka hesaplarını yurt dışına taşıdı. Çekilen bu paraların birazı yastık altında, fakat birazı yurt dışına götürüldü. Bu ülke ekonomisi için çok kötü. İnsanlarda paralarını bankadan alamayacakları korkusu varsa, bu bankaların iflas etmesine yol açar. Bankasız da bir ekonomi olmaz. İnsanlarda gelecekle ilgili belirsizlik varsa, bu onların paralarını bankadan uzak tutmaya iter ve paraları yurt dışına veya yastık altına koymalarına yol açar. Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmasından başka şansı yoktu. Tekliflerin reddedilmesini Yunan ekonomisi kaldıramazdı."
Atina'nın Pire semtinde beyaz eşya bayisi işleten Maria Klerides de son iki haftadır satışların yüzde 70'e yakın düştüğünü söyledi. Klerides, "Bu zamanlar düğünlere hazırlık zamanı. Düğünden önce hazırlık yapılır, ev kurulur. Normalde satışlarımızın çok iyi olması lazım. Fakat durum ortada. İnsanlar paralarına ulaşamıyor" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Sermaye Kontrolleri Yunan Ekonomisini Zora Sokuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?