Sıcaktan Yanan Karpuza Gazeteli Koruma - Son Dakika
Güncel

Sıcaktan Yanan Karpuza Gazeteli Koruma

Sıcaktan Yanan Karpuza Gazeteli Koruma

OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'nde karpuz üreticileri, aşırı sıcaktan yanan ürünlerini korumak için gazete kağıdına sardı.

05.07.2017 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'nde karpuz üreticileri, aşırı sıcaktan yanan ürünlerini korumak için gazete kağıdına sardı.

Güneşte hava sıcaklığının 40 derecelerde seyrettiği Kadirli İlçesi'nde tarım alanları da sıcaktan olumsuz etkilendi. Henüz hasat edilmeyen karpuzlar sıcaktan yanıp sararınca çiftçiler de koruma yöntemleri geliştirdi. Sararan karpuzun ekonomik değerini yetirmesi nedeniyle  ilçeye bağlı Cığcık  Köyü'nde Mustafa Yapıcı, tarladaki ürünlerini gazete kağıdıyla sardı. Bu şekilde karpuzların yanıp sararmasını önlemeye çalıştığını belirten Yapıcı, "Sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması nedeniyle karpuzda sararma ve kuruma meydana geliyor. Biz de karpuzumuzu sıcak ve güneşten korumak için gazete kağıdına sardık. Zaten 15 günde fiyatı 10-20 kuruşa kadar düştü. Alıcı da yok ama bir umut olarak satılır düşüncesiyle gazete kağıdına sararak muhafaza ediyoruz" dedi.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle karpuzun tarlada bozulmaya başladığını söyledi. Üreticilerin karpuzlarını güneşe karşı korumak için tek tek gazete kağıtlarına sardırdığını belirten İspir, "Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi çiftçilerimizi önlem almaya yöneltti. Her bir karpuzu tarlada gazete kağıdı ile saran üreticiler, böylelikle ürünün yaklaşık 1 ay süreyle tarlada kalmasını sağlayıp, zararını da en aza indirmeye çalışıyor. Ayrıca bölgede üretimi yapılan domates, böğürtlen ve mısır gibi ürünlerde de küçük çapta hasar oldu"diye konuştu.

BÖĞÜRTLEN DE KURUDU

Çiftçilerin ürünlerinin koruyabilmek için çeşitli yöntemlere başvurduğunu anlatan ziraat mühendisi İsmet Soytorun, sıcağın karpuzda ve böğürtlende büyük hasara neden olduğunu kaydetti.

- Osmaniye

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sıcaktan Yanan Karpuza Gazeteli Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement