Sıfır Faizle İşyeri Kurma Kredisi - Son Dakika
Güncel

Sıfır Faizle İşyeri Kurma Kredisi

Sıfır Faizle İşyeri Kurma Kredisi

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV), 'gelir getirici' projeler kapsamında verdiği maddi destek, vatandaşların umut kaynağı oluyor.

07.05.2013 12:30

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV), 'gelir getirici' projeler kapsamında verdiği maddi destek, vatandaşların umut kaynağı oluyor. İşyeri kurması için bir kişiye 15 bin TL'ye kadar destek veren SYDV, bu paranın geri ödenmesinde de faiz uygulamıyor.

Uygulanan bu projeyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, projenin amacının yoksul birey ya da hanelerin kendi geçimlerini sağlayacak işleri kurmaları, gelir elde etmeleri ve başlattıkları çalışmaları uzun süre devam ettirtebilmeleri olduğunu söyledi. Uygulanacak projelerin teknik ve ekonomik olarak yerel koşullara uygunluğunun yanında, üretilecek ürün veya hizmetin yöresel satış ve pazarlama olanaklarının da bulunması gerektiğini belirten Kıcıroğlu, "Bitkisel-hayvansal üretimi, tarımsal ürün işleme, hediyelik-turistik eşya üretimi, market işletmeciliği, kuaförlük, terzilik, elektronik eşya satışı, el sanatları, mobilya üretimi ve satışı, konfeksiyon, çiçekçilik, lokantacılık, kırtasiyecilik, elektrikçilik, tornacılık, gümüş eşya üretimi, doğalgaz-sıhhi tesisatçılık ve benzeri konulardaki projelere destek verilmektedir. 2009-2013 yılları arasında SYDV'nin 'gelir getirici' projeler kapsamında açtığı işletmelerden 8'i faaliyettedir" diye konuştu.

"GRUP BAZLI PROJELERDE 5 KİŞİ İÇİN 75 BİN TL'YE KADAR DESTEK VERİYORUZ"

Projeye başvurma şartlarından da bahseden Kıcıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başvuru yapacak kişi veya kişilerin herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmaması gerekir. Ayrıca, resmi olarak veya kayıt dışı üzerine kayıtlı işletme, araç, emlak, arsa aktif ve faal vergi mükellefiyeti bulunmaması gerekmektedir. Durumu üzerinde ödenmemiş borcu, icra ve haciz işlemi bulunmaması lazım. Vakıflardan yardım alan veya almaya hak kazanacak şekilde fakir olmak, icra edeceği iş ile ilgili bilgi tecrübesine ve bu bilgi tecrübeyi gösterir belgeye sahip olması gerekir. Grup bazlı projeler için müracaatçıların aynı hanede ikamet etmemesi lazım. Konu sınırlaması olmayıp yalnızca alkol, tütün ürünleri ve benzeri topluma zarar verici maddelerin satışını içeren proje başvurularına destek verilmemektedir. Proje başvurusunda talep edilen miktar 1 kişi için 15 bin TL, grup bazlı projelerde 5 kişi için maksimum 75 bin TL'yi aşmamaktadır."

Proje kabulünde vatandaşa nakdi ödemenin direkt yapılmadığının altını çizen Kıcıroğlu, "Projede belirtilen ürünler kurum tarafından ihale yolu ile temin edilerek vatandaşlara teslim edilmektedir. Projede belirtilmeyen ürün kesinlikle alınmamaktadır. Kesinlikle ikinci el ürün talep edilmemekte, talep edilen ürünler standartlara uygun olup sıfır ve teknik özellikleri belirtilmelidir. Talep edilen ürünlerin tamamının satılabilir malzeme olmaması, kısmen demirbaş malzeme ve satılabilir malzeme olması gerekmektedir. Proje başvurusunda sadece satılabilir ve demirbaş malzeme talep edilebilmekte, kesinlikle kira, elektrik, su ve işyeri tamirat giderleri talep edilmemektedir" şeklinde konuştu.

"KREDİLERİN GERİ ÖDEMELERİNDE FAİZ UYGULANMAMAKTADIR"

Projenin kabul edilmesi durumunda proje başvurusu aşamasındaki şartların yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kıcıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "İşyeri kiralanması, kiralanan işyerinin yapı kullanım belgeli, tapulu ve belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olması müracaatçı ve işyeri sahibi arasında kira kontratı yapılması gerekmektedir. Yapılacak işin bağlı bulunduğu odaya kayıt yaptırmak gerekir. Müracaatçının vergi dairesine kayıt yaptırması, vergi mükellefiyetini faal duruma getirmesi ve Bağkur'a kayıt yaptırması gerekmektedir. Projenin başlangıcı için bu belgelerin tümünün SYDV'ye ibraz edilmesi lazım. Proje başvuru aşamasında 3294 sayılı yasa kapsamında olan müracaatçının vergi mükellefiyeti ve Bağkur'a kaydı göz önüne alınarak, varsa yeşil kartı ve vakıflardan aldığı yardımlar iptal edilmektedir. Proje geri ödemeleri 24, 36, 48, 60, 72 veya 84 ay taksitle olup faiz uygulanmamaktadır. Ancak geri ödeme tarihi geçtiği zaman yasal faiz alınmaktadır. Kredi ödemelerine de işyeri açıldıktan 2 yıl sonra başlanmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sıfır Faizle İşyeri Kurma Kredisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement