Sigara Bağımlılığı, Dişetlerimiz İçin Büyük Tehlike Oluşturuyor - Son Dakika
Güncel

Sigara Bağımlılığı, Dişetlerimiz İçin Büyük Tehlike Oluşturuyor

Periodontolog Dent. Laçin Berber, Çalışmalara göre sigara içenlerin içmeyenlere göre, daha fazla çürük dişi mevcuttur ve bazı çalışmalara göre %67 oranında daha fazla diş kaybı söz konusu dedi.

14.01.2015 15:43

Birçoğumuz sigara ile kanser, solunum yolu ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki hakkında bilgi sahibiyiz. Geçmişte sigara kullanımı ile diş ve dişeti hastalıkları arasındaki güçlü bağdan çok az bahsedilirken, son çalışmalar ve bilimsel kanıtlar, diş kaybının en önemli sebebi olan dişeti hastalıklarında, sigaranın en büyük çevresel risk oluşturduğunu göstermektedir.

Çalışmalara göre sigara içenlerin içmeyenlere göre, daha fazla çürük dişi mevcuttur ve bazı çalışmalara göre %67 oranında daha fazla diş kaybı söz konusudur.

Sigara ve Ağız-Dişeti İlişkisi

Sigara içen kişilerde ağızda oluşan zararlı etkiler sigaranın yol açtığı yüksek ısı ve oluşturduğu 1000'den fazla zararlı maddeye karşı meydana gelmektedir. Konuyla ilgili bilgi veren Periodontolog (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı) Dr. Med. Dent. Laçin Berber, sigara, ilk temasta bulunduğu ağız ortamı, dişler ve dişetleri üzerinde pek çok zararlı etki göstermektedir. Bunlardan bazıları: Dişlerde renk değişiklikleri ve lekeler, patolojik ağız kokusu (halitosis), ağız mukozası ve dilde lezyonlar, dudak, damak, yanak ve ağız kanserlerine yatkınlık, tat duygusunda azalma, dişeti hastalıklarına yatkınlık olarak sıralanabilir.'' dedi.

Sigara Kullanımı, Dişeti ve çevre dokuları olumsuz yönde etkilemektedir!

Periodontolog (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı) Dr. Med. Dent. Laçin Berber konuyla ilgili verdiği bilgi de; Sigara, dişeti hastalığının seyrini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında gelir. Bakterilerin diş yüzeyine tutunmasını kolaylaştırır. Dişetinin savunma düzenini bozar. Böylece dişetlerini bakterilere karşı daha savunmasız bir hale sokar. Sigara, içerisindeki kimyasal maddelerden ve ısı etkisinden dolayı birçok olguda dişeti iltihabı belirtilerini maskelemekte, belirtilerin görünmesini engellemektedir. Bu nedenle gerçekte iltihaplı olan dişeti kanamadığı için hasta çoğu zaman dişeti hastalığının ve diğer sorunların farkında değildir. Bireyler bu nedenle dişeti hastalığının ileri safhalarında dişlerde sallanma ve yer değiştirme şikayetleri ile, gecikmiş olarak bize başvurmaktadır. Dedi.

Laçin Berber; ''Sigaranın ağız dokularındaki ve dişler üzerindeki zararları, kullanım süresi ve günde tüketilen miktarla ilgilidir. Dişler üzerinde renklenmeler dışında, dişlerde enfeksiyon ve dişleri çevreleyen kemikte de erimelere neden olmaktadır. Kemik erimesi sonrası dişetleri çekilmekte (kemik seviyesiyle birlikte) ve zamanla da dişler kaybedilmektedir. Bu risk, sigaranın tüketim dozuna da bağlıdır. Fazla sigara tüketimi risk oranını da o nispette arttırmaktadır. Sigara içenlerin ağız hijyenlerine daha az dikkat ettikleri, plak birikimlerinin daha fazla olduğu ve bu nedenden dolayı periodontal hastalığa yatkın oldukları kanısı yaygındır.'' bilgisini verdi.

Berber şöyle devam etti: Sigaranın yol açtığı zararlardan biri olan ağız kanserlerinin %75'inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Sigara içmek dudak, damak, yanak ve diş etlerinde ağız kanserlerine de zemin hazırlamaktadır. Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski hemen ve önemli ölçüde azalır. Düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmanız erken tanıda önemlidir. Sigaranın ağız ve dişlerde oluşturacağı hasarları en aza indirmek için dişhekimine 6 ayda bir kontrol yaptırılmalıdır.

Şeker ve çikolata gibi tatlı besinlerin çocuklarda dişlere verdiği zararın benzerini sigaranın yetişkinlerde yol açtığından, yetişkinlere ağız sağlıklarını koruyabilmek için kesinlikle sigarayı bırakmaları önerilmektedir diyerek sigaranın verdiği diğer zararlara da değinen Periodontolog (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı) Dr. Med. Dent. Laçin Berber; Sigara, periodontal dokular üzerinde lokal ve sistemik olarak iki yolla yıkıcı etki yapabilir. Birincisi lokal olarak dişeti dokuları üzerindeki irritasyonu, ikincisi ise sistemik dolaşıma katılarak temel görevi vücuda girmiş olan ve hastalık riski taşıyan bakterilerle savaşmak ve bu bakterileri yok etmek olan akyuvar hücreleriyle, kılcal damarların doku ve hemodinamiğinin bozulmasına neden olmasıdır. Sigara kullanan bireylerde daha fazla alveol kemik kaybı ve daha fazla cep derinliğine rastlanmıştır. Bu da dişeti hastalıkları, dolayısıyla da diş kayıpları için en önemli hazırlayıcı etkendir. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla diş ve dişeti hastalığı sorunu yaşarlar.

Eğer size zarar veren bir faktörü ortadan kaldırabilirseniz veya kontrol edebilirseniz hem genel sağlığınız gözle görülebilir düzeyde iyileşecek, hem de dişeti problemlerinizi çözmek daha kolay olacaktır.

Sigarayı bırakmak hem genel sağlığı iyileştirmek hem de dişleri kurtarmak anlamına geliyor. Bırakın, hayatınızı kurtarın. Sağlıklı günler dileğiyle…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sigara Bağımlılığı, Dişetlerimiz İçin Büyük Tehlike Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement