Siyaset, İnşaat ve Emlak Eksenindeki Kent: İstanbul - Son Dakika
Güncel

Siyaset, İnşaat ve Emlak Eksenindeki Kent: İstanbul

Siyaset, İnşaat ve Emlak Eksenindeki Kent: İstanbul

İstanbulSMD'nin düzenlediği "Mega Projeler: İstanbul Nereye" panelinde konuşmacılar, İstanbul'un geleceğini tartıştılar.

10.05.2014 11:00

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) tarafından düzenlenen "Mega Projeler: İstanbul Nereye" paneli önceki gün Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panele Prof. Haydar Karabey, şehir plancısı Orhan Demir, Prof. Zekai Görgülü ve Y. Mimar Doğan Hasol panelist olarak katılırken, moderatörlüğü Doç. Dr. İpek Akpınar yaptı.

Açılış konuşmasını yapan İstanbulSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ersen Gürsel, derneğin hazırladığı Mega İstanbul adlı web sitesinde (megaprojeleristanbul.com) mega projelerin yer aldığı İstanbul haritasını anlattı ve " Siyaset, inşaat ve emlak ekseninde kenti arsa olarak gören zihniyetle İstanbul'un pazarlanması, kenti nereye götürecektir. Soru budur. Cevabını hep birlikte aramamız gerekiyor." dedi.

Haydar Karabey ise konuşmasında hangi projelerin mega olarak adlandırılabileceğini tanımlarken; finans kaynağı, çevreye etki, insan ve toplum yaşamına etki, ideolojik etki, şeffaflık/meşruiyet, rant/yolsuzluk, iktidar gösterisi/ego, sayısal azamet, uluslararası yarış/ulusal gurur gibi kriterlerin önemli olduğunu belirtti.

Panelistlerden Orhan Demir ulaşım konusuna ağırlık verdiği konuşmasında İstanbul'un Moskova'dan sonra dünyada trafiğin en yoğun kent olduğunu, oysa nüfus ya da araç sahipliliği açısından en yüksek kentler arasında olmadığını vurgulayarak, yanlış ulaşım politikalarının trafiğe etkilerini anlattı.

Prof. Zekai Görgülü, Türkiye'de kent planlamasının geçirdiği evreleri ülke siyaseti ile bağlantılı olarak anlattı ve "kentlerin ihtiyacı çağdaş ve yenilikçi bir planlamadır," dedi. Mimar Doğan Hasol ise İstanbul'da yanlış yapılanma örnekleri üzerinde durarak, özellikle kent siluetinin nasıl olumsuz etkilendiğini sergiledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Siyaset, İnşaat ve Emlak Eksenindeki Kent: İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement