Ebeveynlerin en sık tekrarladığı hataların başında başarısız not alan çocuklarına sözel şiddet uygulamak, ceza vermek ve diğer başarılı arkadaşları ve akranlarıyla kıyaslamak gibi davranışların geldiğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolog Hümeyra Şahin, bu tutum ve davranışların çocukların benlik gelişimine zarar verebileceğini belirtiyor;
"Onlar zaten yeterince stres ve kaygı yaşarken, sizin vereceginiz tepki ile bu stress daha da artabilir ve çocuğunuzu olumsuz etkileyebilir. Oysa ki ona olan inancınızı gösterirseniz okulun ikinci yarısına daha çok motive olabilir. Bazı yaralar görünmezdir. Fiziksel yaralardan daha ciddi izler bırakır. Çocuğunuzun ruhunda ciddi yaralar açmayın."
ÇOCUĞUNUZU OKULDA YENİ DÖNEME TATİLDEYKEN HAZIRLAYIN!
Ebeveynler elbette çocukları için her zaman en iyiyi ister ve bunun için çabalar. Ancak DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolog Hümeyra Şahin, çocukların düşünebilen, akıl yürütebilen ve düşündüklerini ifade edebilen bireyler olduklarına dikkat çekiyor ve istek, talep ve önerileri karşılıklı dile getirmenin ve açıkça konuşmanın hem çocuğun gelişimi hem de ebeveynin farketmeden yaptığı hataları anlaması açısından önemli olduğunu belirtiyor.
Peki, sömestr tatilinde ne yapmalı? İşte, DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolog Hümeyra Şahin'in ebeveynlere önerileri:
Çocuğunuz stresli ve uzun bir maratondan çıktı. Ona rahatlamasi için fırsat verin ki, bahar dönemi için derslere daha ilgisiz ve eğlenceye aç bir ruha sahip olmasın.
Araya giren tatil dönemi nedeniyle uyku düzeni bozulan çocukların uyku problemleri, okul başlayınca da devam edebilir. Bu yüzden okul dönemi içerisinde hangi saatlerde uyuyorlarsa yine o saatte uyumalarına özen gösterin.
Ders çalışmalarını sağlamak için çocuğunuza yasaklar getirmeyin! TV, bilgisayar, telefon ve oyunlar için günde belirli saatler aralığında ona izin verin. Hem sizi hem de çocuğunuzu tatmin edebilecek programlar hazırlayın. Bunu birlikte yapın ki, çocuğunuz önemsendiğini ve onu dikkate aldığınızı farketsin.
Çocugunuz tatilde bir önceki dönemde öğrendiklerini unutabilir. Bu sebeple ögretmenleri "ev odevi" verir. Amaç, bilgilerin unutulmaması ve derslerin düzenli olarak tekrarlanması sağlanarak, bilgileri kalıcı hale getirmektir. Ancak, bunun için uzun saatler yerine kısa ve düzenli bir program uygulanırsa hem çocuğunuz sıkılmadan ders çalışır hem de onda izleniyorum hissini yaratarak "güven" hissinin oluşmasını sağlarsınız.
Tatil dönemi içerisinde ailece yapılan seyahatler, birlikte yapılan aktiviteler çocuğunuzun gelişimi ve ruh sağlığı açısından son derece önemlidir.
Tatil zamanında mental, fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmek ve yenilenmek; yeni bir döneme daha enerjik ve zinde başIamak için gereklidir.
Son Dakika › Güncel › Sömestr Tatili Ne Size Ne de Çocuğunuza Eziyet Olmasın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?