Suriye'deki Tarihi Miras İçin Unesco Devrede - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Tarihi Miras İçin Unesco Devrede

Türkiye, Suriye'de kültürel mirasa yönelik tahribatı, BM'nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO'da gündeme getirdi.

26.04.2013 19:57  Güncelleme: 20:00

Türkiye, Suriye'de kültürel mirasa yönelik tahribatı, BM'nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO'da gündeme getirdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 191. UNESCO Yürütme Kurulu toplantıları sırasında söz alarak konu ile ilgili konuşan Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gürcan Balık, Suriye'deki çatışmalar sırasında, son olarak Halep'teki Emevi camisinin minaresinin yıkılmasının, bu ülkedeki kültürel ve tarihi mirasa yönelik tahribatla ilgili tehdidi bir kez daha açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

BM Genel Direktörü İrina Bokova'nın tarihi Emevi camisinin minaresinin yakılmasına derhal tepki göstermesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Balık, yine Bokova'nın komşu ülkelere ve INTERPOL'e gönderdiği mektupta, bu ülkeden tarihi ve kültürel eserlerin kaçırılmasına ilişkin olarak uyanık olunması yolunda yaptığı uyarının önemle dikkate alınması gerektiğini bildirdi.

Büyükelçi Balık, bütün taraflara, uluslararası insani hukuk çerçevesinde tarihi ve kültürel mirasın korunması konusundaki sorumlulukları yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

UNESCO'nun dünyada kültürel ve tarihi mirasın korunması konusunda oynadığı etkin role dikkati çeken Balık, Türkiye ve diğer üye ülkeler adına yaptığı çağrıda UNESCO'nun Suriye'deki durumun yakın takipçisi olmasını istedi.

-UNESCO uluslararası kamuoyunun ahlaki sesi olmalı-

Daimi Temsilci Büyükelçi Balık, Mali'deki kültürel ve tarihi mirasın korunması konusunda UNESCO'nun yaptığı etkili faaliyetlerin, Suriye için de sürmesi temennisinde bulunarak, "UNESCO'nun kendi yetki alanları içinde uluslararası kamuoyunun ahlaki sesi olmaya devam etmesi gerektiğini" vurguladı.

Konuşmasında Suriye'deki çatışmalarda zarar gören dini ibadet yerleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Balık, en az 657 cami, 6 kilise ve Şam'daki iki bin yıllık Sinagogun Suriye rejimi tarafından tahribata uğratıldığını söyledi.

Büyükelçi Balık, Suriye rejiminin, dini, kültürel ve tarihi yerleri askeri amaçlı kullanmasını da eleştirdi.

Balık, Suriye halkının, ülkedeki çatışmalar yüzünden, UNESCO'nun da sorumlulukları arasına giren ve uğruna mücadele verdiği yaşam, eğitim, su, ifade ve haber alma gibi temel özgürlüklerinden mağdur olduklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Tarihi Miras İçin Unesco Devrede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement