Suriyeli Muhaliflerin Moskova Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Muhaliflerin Moskova Ziyareti

SMDK'nın Doha Büyükelçisi Hiraki: "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Esed'in kalmasına ısrarcı olmadıklarını söyledi"

11.11.2014 13:59

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Katar Büyükelçisi Nizar el-Hiraki, Rusya'nın, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarda kalması konusunda ısrarcı olmadığını" belirtti.

Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden Suriyeli muhaliflerden oluşan heyette yer alan Hiraki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmelerimizde Rus yetkililerin Esed'in kalması konusunda ısrarcı olmadığını ancak Suriye'nin geleceği konusunda endişe duyduğunu aktardı" dedi.

Hiraki, bu durumu Rusya'nın konumunda değişiklik olarak görmediğini ancak "esneklik veya yumuşaklık" şeklinde değerlendirilebileceğini söyledi.

Ziyaret sırasında Suriye'de siyasi çözüm için öneri ortaya atılmadığını ifade eden Hiraki, "Esed'in koltuğunda kalacağı ve muhaliflerden bazı kişileri de kapsayan ulusal birlik hükümetin oluşturulması konusunda hazırlık yapıldığı" yönündeki iddiaları ise yalanladı.

Hiraki, Moskova'yı ziyaret eden heyetin başında yer alan eski SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in, Rus yetkililere, Suriye'de Esed'in varlığının kabul edildiği siyasi çözümün mümkün olmadığını ve muhaliflerin Cenevre-1'in uygulanmasında ısrar ettiğini aktardı.

Rus muhataplarına "çıkarları için 'yok olması kaçınılmaz' eskimiş rejimin değil, Suriye halkının yanında yer almaları gerektiğini" anlatmaya çalıştıklarını aktaran SMDK Büyükelçisi, Moskova ziyaretinin Rusya tarafının daveti üzerine gerçekleştiğine işaret etti.

Hiraki, heyette Lübnanlı Dürzi lider Velid Canbolat'ın da yer aldığı şeklindeki idiiaları yalanladı ve Canbolat ile tesadüfen karşılaşıldığını dile getirdi.

SMDK eski Başkanı Muaz El-Hatib de cumartesi günü Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Suriyeli "önemli muhalif şahsiyetlerle" Moskova'ya ziyaret gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Görüşmelerin hedefinin Suriye'de 3 seneyi aşkın süredir devam eden savaşa siyasi çözüm bulunması olduğunu ifade edene Hatib, görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtmişti. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Muhaliflerin Moskova Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement