Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin en önemli tarihi yapılarından olan Kale Mahallesi'ndeki Haburman köprüsünün orta ayağının dibi çöküyor. İlçenin simgesi halinde olan ve her yıl yerli ve yabancı yüzlerce kişinin gezdiği Haburman köprüsünün orta gözündeki tavanından da geçen yıl tuğlalar dökülmüştü.
SÖZDE 6 YIL ÖNCE RESTORE EDİLMİŞTİ
1179 yılında Artuklular Döneminde yapılan ve 2-3 yıl öncesine kadar araç trafiğine de açık olan kalker taş yapımı köprü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin en önemli tarihi yapılarından birini oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğinin birlikte yürüttüğü "GAP Bölgesinde Sele Maruz Kalan Alanlarda Sel Riskinin Azaltılması Hibe Programı"na, Çermik ilçe Kaymakamlığı tarafından 6 yıl önce başvuru yapılmış ve başvuru AB tarafından uygun görülerek, yaklaşık 900 bin Euro ile köprünün restorasyonu gerçekleştirilmişti.
ORTA GÖZÜN AYAĞI ÇÖKÜYOR
Restorasyonun iyi yapılmadığı, özüne bağlı malzemenin kullanılmadığı iddiaları gündeme gelmiş, bunun sonucu olarak geçen yıl köprünün en büyük gözü olan orta gözün tavanının dibinden tuğlalar dökülmeye başlanmıştı. Bu yıl ise yine orta gözün ayağının dibinde çökmeler başladı.
Vatandaşların dikkati sonucu çökmenin meydana geldiği ayakta, taşların yerinden çıkarak Sinek çayı içerisine düştüğü gözleniyor. Vatandaşlar her yıl yüzlerce yerli ve yabancıların ziyaret ettiği tarihi Haburman köprüsünün gelecek nesillere en iyi şekilde ulaşması için çalışmalara hemen başlanması gerektiğini belirterek, "Bir bilim kurulu oluşturularak köprüde ne tür bir restorasyon yapılması ortaya konmalı ve süratle restorasyona başlanmalıdır. Orta ayakta oluşan çökme, büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle orta gözün çok dikkatli incelenmesi gerekmek, Kültür ve Turizm Bakanlığı hemen devreye girerek gereğini yapmalıdır" dedi.
RESTORASYON İYİ YAPILMADI İDDİASI
AB'den alınan hibe ile restorasyonu yapılan köprüde çökmelerin başlamasının, restorasyonun iyi yapılmadığı iddialarını da güçlendirdiğini öne süren vatandaşlar, bu konunun da yine teknik elemanlarca oluşturulacak bir komisyon tarafından incelenmesi, varsa sorumlular hakkında gerekli suç duyurusunun yapılması gerektiğini de iddia ettiler.
95.5 METRE UZUNLUĞUNDA 5.5 METRE GENİŞLİĞİNDE
Tarihi Haburman Köprüsü, yanlara eğimle inen, ortadaki büyük ana kemer ile her iki yanındaki birer boşaltma olmak üzere üç gözden oluşuyor. Toplam uzunluğu 95,5 m, genişliği 5,5 m. olan köprü, iki kademeli üçgen gövdeden oluşuyor. Köprüde özenli bir taş işçiliği sergileniyor.
Son Dakika › Güncel › Tarihi Haburman Köprüsünün Orta Ayağının Dibi Çöküyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?