Taşta Açan Çiçekler Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

Taşta Açan Çiçekler Sergilenecek

Taşta Açan Çiçekler Sergilenecek

Gazeteci Saadet Erciyas'ın "estetik ebru" projesi kapsamında üretilen ebru sanatı uygulanmış doğaltaş eserler "Taşta açan çiçekler" sergisinde sanatseverlerle buluşacak.

16.06.2014 13:21

Ebru sanatçıları Kadriye Sayınbatur, Serpil Buğa ve Zuhal Ünsal'ın ürettiği eserler, Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi'nde 17 Haziran 2014 Salı günü sergilenmeye başlayacak.

Geleneksel el sanatlarımızın en güzel örneklerinden biri olan ebru sanatı, gazeteci Saadet Erciyas'ın altı yıl önce yaşama geçirdiği "estetik ebru" projesi kapsamında Türk mermer ve doğaltaşına uygulandı. Ebru sanatçılarının geleneksel yöntemleri kullanılarak oluşturduğu desenlerle taşlarda rengarenk çiçekler açtı.

Ülkemizin dünya beyaz mermer rezervinin yüzde 40'ına sahip olduğunu anımsatan Saadet Erciyas, geliştirdiği "estetik ebru" projesiyle ülkemizin doğaltaşına yenilikçi bir anlayışla "sanat eseri" kimliği kazandırdıklarını anlattı. Erciyas, "Milas ve Muğla beyaz mermeri, Denizli traverteni, Antalya'nın limestone taşı ebru sanatıyla buluştu. Çiçek açan taşlar, şimdi kültürümüzü anlatan eşsiz eserler olarak önemli mekanları süslemeye başladı" dedi.

Projede yer alan ebru sanatçılarının yaptığı figürlerde bu sanatın Türkler'e özgü geleneksel desenlerin, lale, sümbül, papatya ve karanfillerin çalışıldığını söyleyen Saadet Erciyas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöremizin endemik bitkisi nergis, bin yıllık zeytinimiz, Ege'nin üzümü, bereketli ovalarının pamuğu da ebru sanatçılarımızın bizleriyle şekillenip taşla buluştu. Ebru sanatında ortaya çıkan desenler ve figürler yalnızca bir kez, bir yüzeye uygulanabiliyor. Akıl terini alın teriyle buluşturan, her biri sanat eseri niteliğindeki eşsiz ürünlerimiz kadın sanatçılarımız tarafından özel olarak, tek tek, elde üretiliyor."

"Estetik ebru" projesi kapsamında üretilen eserlerin daha önce ulusal ve uluslar arası fuarlarda sergilendiğini anımsatan Saadet Erciyas, pek çok ülkede mekanları süsleyen kültürel ürünlerin ilk kez bir bağımsız sergide sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu belirtti. Erciyas, Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi'ndeki "Taşta açan çiçekler" sergisinin 21 Haziran 2014 Cumartesi gününe kadar açık kalacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Taşta Açan Çiçekler Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement