Okulların tatil olması sebebiyle milyonlarca sürücünün aileleri ile tatile gideceği, sürücülerin varış noktasına 30-40 kilometre kala rehavete kapılmasının ölümle sonuçlanabileceği bildirildi.
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yaptığı açıklamada, 27 milyonu aşan sürücü belgeli yol kullanıcılarının tümünün aktif olarak araç kullanmadığını ancak bu kişilerin çoğunluğunun okulların tatil olması nedeniyle tatile çıkacaklarını, bunun da trafikte tehlike anlamına geldiğini ifade etti.
Tatil nedeniyle yollarda yoğunluğun iki, üç kat artacağını belirten Memiş, "Sıcak havada uzun yollara gidecekler ve yeni sürücü belgesi almış gençlerin sabırsızlıkları ve heyecanı da ölümlü kazaları tetikleyen önemli bir unsurdur. Mutlaka trafikte tecrübeli sürücüler acemi sürücülere rehberlik etmelidirler. Aslında tecrübeli sürücü, usta sürücü risk almaktan kaçınan sürücüdür" diye konuştu.
ölümlü trafik kazalarını azaltmak için bazı tedbirler alınabileceğini ifade eden Memiş, şöyle devam etti:
"Sürücü olarak sabah yola çıkacaksanız mutlaka kahvaltınızı yapın. Aşırı yemek yemeyiniz. Yolda kullanacağınız ilaçlarınız varsa onları da yanınıza almayı unutmayın. Dar ayakkabı ve dar elbise giymeyin. Hususi otomobillerin istiap haddi sürücüsü ile 5 kişidir. Bundan fazla katiyen yolcu almayın, mümkünse daha rahat bir yolculuk için 4 kişi ile seyahat edin.
Sürücü ve yolcular mutlaka emniyet kemeri takmalıdır. Kesinlikle 12 yaşından küçük çocukları ön koltukta oturtmayınız. Ön koltuğa oturarak bebeklerinizi ve çocuklarınızı kucağınıza almayın. Bu hatayı yapan başka insanları da mutlaka uyarın. Araç kullanırken mutlaka direksiyon simidini 9 - 15 şeklinde tutun. Ayrıca tek el ile araç kullanmayınız. Yan dikiz aynalarınızı 90 dereceye ayarlayın. Arka dikiz aynanızı tam geriyi görecek şekilde ayarlayın."
Sürekli araç kullanmanın yorgunluğa ve uykuya sebep olacağına da işaret eden Memiş, kazaları önlemek için sürücülerin yaz sıcağında en az 3 saatte bir verilecek 10-15 dakikalık molalar ile dinlenmesi ve en az yüz metre yürümesi gerektiğini söyledi.
-Varış noktasındaki risk
Memiş, tatile çıkmadan önce araç bakımı ve gerekli kontrollerin de yapılması gerektiğini vurgulayarak, araç kullanırken uyulması gereken diğer kuralları ise şöyle sıraladı:
"Uyku getiren veya aşırı gürültülü müzikten, stresli konulardan veya aile içi münakaşalardan kaçının. Ayrıca sürücünün yol izlemesine engel olacak hal ve hareketler yapmayın. Aracın konsol önüne çakmak, kalem, nazarlık koymayın. Tepe üstleri, köprüler, kavşak ve tünellerde öndeki araçları sollamayın. Hız kurallarına mutlaka uyun. Hız, otomobiller için şehirlerarası bölünmüş yollarda azami 110 kilometre otoyollarda ise azami hız 120 kilometredir. Gözlerinde problem olan sürücülerin gece yolculuk yapması sakıncalıdır.
Ayrıca çok zorunlu olmadığı müddetçe gece yolculuğa çıkmayın. Gündüze göre gece görüşü azaldığı için güvenli yolculuğun temeli gündüz yolculuk yapmaktır. Şayet gece yolculuk yapacaksanız öndeki araçla takip mesafenizi iki katına çıkarın ve hızınızı gündüz yolculuğuna göre biraz daha düşürün. Cep telefonunu seyir halindeyken mutlaka kapatın. Mola yerlerinde açarak konuşma ihtiyacınızı karşıladıktan sonra tekrar kapatın. Acil bir durumda telefon konuşmanızı, aracınızı yol kenarına çekerek yapın."
İhsan Memiş, tatile giden sürücülerin uzun yolculuğun ardından varış noktasına yaklaştıklarında rehavete kapılabileceğine, bunun da ölümle sonuçlanan kazalara yol açabileceğine işaret ederek, "Varış noktasına yaklaşıldığında (30-40 kilometre kala) rehavete varıp trafik kurallarını hiçe saymayın, hızınızı artırmayın ve daha dikkatli olun. Trafik kurallarına uyun. Biliyoruz diye es geçmeyin. Ölümlü kazaların hepsi bilip de uymamaktan ve iki saniyelik bir hatadan kaynaklanmaktadır. Kendi canınız, eşiniz, çocuğunuz, anne ve babanızın canını iki saniye için harcamayınız." - Trabzon
Son Dakika › Güncel › Tatile Giderken Varış Noktanız 'Ölüm' Olmasın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?