Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatlık stajına giriş ve staj sonunda avukatlığa kabul için sınav getirilmesini istediklerini bildirdi.
Feyzioğlu, TBB'nin kuruluşunun 49. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 49 yıldır hukukun üstünlüğü, adil yargılanma ve savunma hakkı için mücadele ettiklerini, avukatların ve savunmanın hukuk devleti ve demokrasi için vazgeçilmez olduğunu anlattıklarını; nerede, ne sıkıntı varsa halkın, vatandaşın yanında yer aldıklarını ifade etti.
Ancak meslektaşlarının sorunlarının her geçen yıl daha da arttığını kaydeden Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına ve güvenilirliğine ilişkin toplumdaki büyük güvensizlik ise en büyük sorunumuz. Türkiye'nin on binlerce namuslu, çalışkan, fedakar avukatı, hakimi, savcısı olmasına rağmen sistemin siyasetin müdahalesine açık olması güvensizlik yaratıyor. Bu da iş takipçilerinin halkın gözünde alın teriyle görevini yapan avukatlara karşı haksız rekabetine yol açıyor.
Kürsüden siyaset yapan hakim de istemiyoruz, siyasetin telkin ve tavsiyesine açık hakim de istemiyoruz. Avukatlarımıza, hakimlerimize, savcılarımıza güveniyoruz. Ancak kişisel güvence yetmiyor, sisteme güvenmek istiyoruz. Son günlerde yaşadığımız pek çok sıkıntılı durum da güvenilir bir sistem kurmanın Türkiye için bir milli birlik, beraberlik ve beka meselesi olduğunu ispatlamıştır."
Feyzioğlu, TBB'nin, seçimlerden önce gazetelere verdiği ilanda cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarından taleplerini sıraladığını belirterek, bunların içinde en önemlilerinden birinin avukatlık sınavı olduğunun altını çizdi.
Mevcut avukatlar, stajyerler ve hukuk fakültesi öğrencileriyle avukat sayısının beş yıl içerisinde 170 binin üzerinde olacağına işaret eden Feyzioğlu, bu süreçte Türkiye ekonomisinin yüzde 50 büyümeyeceğini ama avukat sayısının yüzde 50 artacağını ifade etti.
Bunun, zaten pek çoğu yoksulluk seviyesinde yaşayan özellikle genç avukatlar için daha büyük sıkıntılar anlamına geldiğini vurgulayan Feyzioğlu, "Avukatlık stajına giriş ve staj sonunda avukatlığa kabul için sınav getirilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Barolar eliyle yürüyen bir sosyal devlet hizmeti olan adli yardım ücretlerinin Maliye tarafından çok geç yatırılmasının ve görevleri yıllarca devam eden CMK avukatlarının ücretlerinin birkaç 100 lira seviyesinde olmasının, bu hizmetleri avukatlar için angarya haline getirdiğini belirten Feyzioğlu, devlet kurumları ve belediye arasındaki anlamsız çekişme ve bürokrasi sebebiyle başkentin tek parça bir adliyeden yoksun olmasının sadece avukatlar için değil, hak arayan vatandaşlar için de eziyete dönüştüğünü kaydetti.
Feyzioğlu, Adalet Bakanlığı ve TBB'nin birlikte çalışarak, karşılıklı anlayış içerisinde sorunları çözmesinin mümkün olduğunu da belirtti.
Son Dakika › Güncel › TBB'nin Kuruluşunun 49. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?