Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Türkel'den Açıklama - Son Dakika
Güncel

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Türkel'den Açıklama

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Türkel\'den Açıklama

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, hayır kurumu olmadıklarını belirterek imzalayacakları Toplu İş Sözleşmesi'nden sadece kendi üyelerinin faydalanabileceğini söyledi.

13.04.2013 15:03

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, hayır kurumu olmadıklarını belirterek imzalayacakları Toplu İş Sözleşmesi'nden sadece kendi üyelerinin faydalanabileceğini söyledi.

Tek Gıda İş Sendikası ile Çaykur adına Kamu İşveren Sendikası ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden netice çıkmayınca Tek Gıda İş Sendikası Çaykur'da çalışan 9 bin üye işçisi ile greve gitme kararı almış ve grev tarihini 22 Nisan olarak açıklamıştı.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, bugün Tek Gıda İş Sendikası Rize Salonu'nda sendika temsilcileri ve şube başkanları ile bir araya geldi. Türkel burada işçilere grev sürecinde sağlam durma çağrısı yaparak imzalanacak Toplu İş Sözleşmesi'nden sadece kendi üyelerinin istifade edebileceği mesajını verdi.

Türkel yaptığı konuşmasında, "Çaykur adına Kamu İşveren Sendikası ile yaptığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamadık. Arabulucu da sonuç vermeyince grev kararı aldık. Önümüze sürülen Kamu Çevresi Anlaşması'nın hiçbir hukuku yaptırımı yoktur. Bu sadece bir iyi niyet belgesidir ve alınacak hakların asgari seviyesin ile ilgilidir. Çaykur Genel Müdürü Çaykur işçilerinin 2 bin 80 TL maaş aldığını söylüyor. Daimi işçiler bin 600 TL alırken geçiçi işçilerin aldığı ücret bin 450 TL'dir. Çaykur Genel Müdürü'nün söylediği 2 bin 80'lik ücret işçimize verilsin biz davul ve zurna ile Toplu İş Sözleşmesi'ni imzalamaya hazırız. 2009 yılında Çaykur 14 bin işçisi ile 650 bin ton çay işliyordu. Şimdi ise 10 bin işçisi ile aynı oranda çayı işleyecek. Emekliye ayrılan 4 bin işçinin yükünü çalışmaya devam eden işçiler çekecek. Biz geriye dönük kayıplarımızı da hesaplayarak 500 TL'lik bir artış talebimiz var. Emekli edilen işçilerden doğan tasarrufun yüzde 25'inin çalışan işçilere verilmesi tüm problemleri çözecektir" dedi.

GREV TARiHİNİ BİZ BELİRLEMEDİK

Türkel, çay hasat zamanı grev kararı almalarını eleştirenlere yönelik yaptığı açıklamada, "Grev takvimini biz belirleyemeyiz. Toplu iş sözleşmelerinin yapılacağı takvim bellidir. Bu süreçte anlaşılamazsa diğer süreç yasal bir takvim çerçevesinde ilerler.

Biz bu takvime uymak zorundayız. Üzerimizde oynanan bu psikolojik baskılana kulak vermeyin. Güç bizim elimizde. Bu gücü kullanacağız. Sağlam durmalıyız. Kendi aramızda fikir ayrılıklarına düşmeden sağlam durursak zafer bizim olacaktır" diye konuştu.

Türkel, Çaykur'un Çaykur içerisinde örgütlü Hak-İş'e bağlı Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin de imzalanacak toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları için kendilerinden mutabakatname istendiğini belirterek, "Biz hayır kurumu değiliz. Biz sadece kendi üyelerimiz için hizmet ederiz. Yaklaşık 9 bin işçimiz bizim sendikamıza üyedir. 900 civarında işçi ise diğer sendika üyesidir. Kanun, bir işçinin toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmesi için toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihe kadar sözleşmesi yapan sendikaya üye olması gerekir der. Dayanışma aidatı ödeyen işçiler ise sadece ileriye dönük haklardan istifade edebilir. Çaykur yapılacak sözleşmeden diğer sendika üyelerinde istifade etmeleri için bizden mutabakat name vermemizi istiyor. Bunu yapmayacağız. Bu kendi üyelerimize haksızlık olur. Bunu yapsak bile hiçbir kanunu yaptırımı olmaz. Bir üyemizin itiraz etmesi halinde geçerliliği kalmaz" diye konuştu.

Türkel, konuşmasında yasaların ön gördüğü şekilde greve gideceklerini ifade ederek "Grev sürecinde Çaykur makinelerinde başka işçi çalıştıramaz. İşçilerin her hangi başka bir noktaya atayamaz. Yasalara göre greve katılmayan veya devam etmeyen işçilerimiz de yapılacak Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanamaz" şeklinde konuştu. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Türkel'den Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement