Tek Parti Döneminde Satılan Caminin Yerine Meyhane Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Tek Parti Döneminde Satılan Caminin Yerine Meyhane Yapıldı

Beyoğlu'nda tek parti döneminde satılan Katip Mustafa Çelebi Camii'nin yerine inşa edilen bina, bugün meyhane ve gece kulübü olarak kullanılıyor.

11.11.2014 12:46  Güncelleme: 13:47

Beyoğlu'nda tek parti döneminde satılan Katip Mustafa Çelebi Camii'nin yerine inşa edilen bina, bugün meyhane ve gece kulübü olarak kullanılıyor. Yaklaşık 350 sene ibadet edilen camiinin yerine meyhane yapılması Vakıflar Kanunu'na aykırı durum teşkil ediyor.

"CAMİ'Yİ YIKIP YERİNE GECE KULÜBÜ YAPTILAR"

Beyoğlu'nda 1590'lı yıllarda inşa edilen Katip Mustafa Çelebi Camii tek parti döneminde ödenek ayrılmadığı için kadro dışı bırakıldı. Cami satmanın Anayasa ve Vakıflar Kanunu'na aykırı olduğundan dolayı, 1935 yılında meclisten bir kanun çıkarılarak camilerin satılıp yıkılmasına olanak sağlandı. Cami, 4 bin 10 lira bedel karşılığı satıldı. Camiyi satın alan Zarifi Ailesi, yıkıp yerine bina yaptırdı. O bina şimdilerde meyhaneye ve gece kulübü olarak işletiliyor.

CAMİNİN SATILMASI VAKIFLAR KANUNU'NA AYKIRI

İnşa edildiği tarihte vakfedilen Katip Mustafa Çelebi Camii'nin statüsünün değiştirilmesi ve satılması Vakıflar Kanunu'na aykırı bir durum teşkil ediyor. Çünkü 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nda vakıf malları ancak vakfedildikleri amaç için kullanılabildiği maddesi yer alıyor. Yine aynı kanunda gayrimüslimlere ait birçok vakıf malının sahiplerine devrine izin verirken, aynı statüde olan Katip Mustafa Çelebi Camii'nin de yeniden inşa edilmesine imkan sağlanması bekleniyor.

Katip Mustafa Çelebi tarafından 1590'lı yıllarda inşa edilen cami, 1931'li yıllarda tek parti döneminde ödenek ayrılmadığı için kadro harici bırakıldı. TBMM'nin 1935 yılında çıkardığı 2845 sayılı kanunda ödenek dışında tutulan camiler ve mescitlerin kapatılacağı veya başka bir şekilde istifade edileceği maddesi yer alıyor.

CAMİ, 4 BİN 10 LİRAYA SATILDI

Cami, 1941 yılında İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı döneminde, Vakıflar Umum Müdürlüğü tarafından 4 bin 10 lira bedel karşılığı satıldı. Camiyi, arka tarafında yer alan eski dikimhane binasının sahipleri olan Zarifi ailesi satın aldı. Camiyi alan aile, yerine üç katlı betonarme bina yaptırdı. Bina şuanda Zarifi adıyla meyhane ve gece kulübü olarak kullanılıyor.

Kâtip Mustafa Çelebi Camii'nin, 1907 tarihli Başbakanlık Osmanlı Arşivi Plan, Proje ve Kroki arşivlerinde ve 1927 tarihli J.J. Pervititch Sigorta haritalarında cami olarak yer aldığı görülüyor.

Tek Parti Döneminde Satılan Caminin Yerine Meyhane Yapıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tek Parti Döneminde Satılan Caminin Yerine Meyhane Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement