Tika ve Priştine Belediyesi Osmanlı'dan Kalma Tarihi Eserleri Onarıyor - Son Dakika
Güncel

Tika ve Priştine Belediyesi Osmanlı'dan Kalma Tarihi Eserleri Onarıyor

Tika ve Priştine Belediyesi Osmanlı\'dan Kalma Tarihi Eserleri Onarıyor

Kosova'nın başkenti Priştine'de, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile Priştine Belediyesi Osmanlı'dan kalma tarihi eserlerin eski haline dönüştürmesini için onarım çalışmalarına başladı.

27.02.2013 11:54

Kosova'nın başkenti Priştine'de, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile Priştine Belediyesi Osmanlı'dan kalma tarihi eserlerin eski haline dönüştürmesini için onarım çalışmalarına başladı.

TİKA, Fatih Sultan Mehmet Camii'ni onardıktan sonra Nisan ayında bu caminin avlusunun onarımına başlayacak. Onarımın 3 ay sürmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra TİKA, Fatih Sultan Mehmet Camii'nin 500 metre ötesinde bulunan ve harabeye dönüşen Reşat Paşa Camii'nin iç ve dış cephesi onarmak için Priştine Belediyesi ile anlaştı. Mayıs ayında başlayacak Reşat Paşa Camii'nin onarımı için TİKA 1 milyon 300 bin euro harcayacak. Priştine Belediyesi ise, Balkanlar'ın en eski camii olan Sultan Murat Camii'nin restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere. Çalışmaların Ramazan'a kadar tamamlanması bekleniyor.

Bu caminin restorasyonu için belediye 540 bin euro yatırım yapmıştı. Sultan Murat ya da Çarşı Camii olarak bilinen bu eserin Kosova ve Balkanlar için büyük tarihi değeri bulunuyor. Priştine Belediyesi 600 yılık Büyük Hamam'ın restorasyonuna da başladı. Ancak, kısa süre önce restorasyonu gerçekleştiren şirketin plan dışı malzeme kullanması nedeniyle çalışmalar durduruldu. En kısa zamanda Büyük Hamam'ın restorasyon çalışmalarına yeniden başlanması bekleniyor. Belediye, Büyük Hamam için şimdiye kadar 750 bin euro harcadı. Restorasyonu tamlandıktan sonra Büyük Hamam, Kosova'da en büyük kültür merkezi olacak. Priştine Belediyesi Kültür Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada gerçekleşen restorasyon ve yatırım hedefinin, kentin bu bölümünde mevcut olan tarihi ve kültür eserlerinin korunması ve kimliğinin geri getirilmesi olduğunu vurguladı. Açıklamada, bu önemli eserlerin Priştine'ye gelecek turistlerin ilgi odağı olması için çaba sarf edildiği belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tika ve Priştine Belediyesi Osmanlı'dan Kalma Tarihi Eserleri Onarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement