Toprak: 94 Milyar Dolar FED Dalgasında Boğulmasın! - Son Dakika
Güncel

Toprak: 94 Milyar Dolar FED Dalgasında Boğulmasın!

Toprak: 94 Milyar Dolar FED Dalgasında Boğulmasın!

Burcu Akdarı Toprak, FED Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından başlayan sermaye çıkışlarının önlenmesi gerektiğini söyledi.

28.06.2013 10:03

Türkiye'nin birden çok gerilimi aynı anda göğüslemek zorunda kaldığına dikkat çeken GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak: 94 milyar dolar FED dalgasında boğulmasın!

Yıllık sermaye girişinin 94,3 milyar dolar ile rekor kırdığını vurgulayan Burcu Akdarı Toprak, FED Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından başlayan sermaye çıkışlarının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Nisan ayı itibariyle yıllık sermaye girişinin 94,3 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştığını belirterek, "Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından sermaye çıkışları başladı. Ekonomi yönetimi, kan kaybına neden olacak bu çıkış için acil önlem almalı. Bu rekor FED dalgasında boğulmamalı" dedi.

Burcu Akdarı Toprak yaptığı yazılı açıklamada, Gezi Parkı olayları, AB uyum sürecindeki tartışmalar ve FED Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarıyla Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların arttığına dikkat çekti.

94.3 milyar dolarlık sermaye girişiyle rekor kıran bir ekonomi yönetiminin bu performansı sürdürecek önlemleri bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine değinen Akdarı Toprak, önümüzdeki dönemde sıcak paradan öte kalıcı yatırımlara odaklanılması gerektiğini bildirdi.

CARİ AÇIK 51,3 MİLYAR DOLARLA ARTIŞ EĞİLİMİNDE

Burcu Akdarı Toprak, cari açığın önemli bir risk olarak gündemdeki yerini koruduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye birden çok gerilimi aynı anda göğüslemek zorunda kaldı. Son olarak FED'in açıklamaları gergin günler geçiren Türkiye ekonomisi üzerinde sert etkilere neden oldu. Ekonominin tüm enstrümanları bu açıklamalardan olumsuz etkilendi. Dolar kuru1,95'lerin üzerine çıktı, borsa ciddi kayıplarla haftaya başladı. Öte yandan, geçen yıl kontrolü için sıkılaştırıcı önlemler alınan cari açık Nisan ayında altın ithalatı etkisi ile 8,2 milyar dolar oldu. Yıllık bazda ise 51,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Cari açık ekonomide kademeli toparlanmanın ardından yeniden artış eğilimine girdi. Ekonomi yönetimi, 10 yılda ektiğini son 1 ay içindeki olay ve gelişmelere teslim etmemek için soğukkanlılığını yitirmeden iş dünyasının kaygılarını giderecek önlemleri hayata geçirmeli."

Burcu Akdarı Toprak, petrol ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonu aşağı çektiğini ancak artan döviz kurlarının enflasyonu yukarıya taşıyabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Toprak: 94 Milyar Dolar FED Dalgasında Boğulmasın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement