Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Tripolis\'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, figürlü kompozisyondan oluşan fresk ile 1,63 metre yüksekliğindeki mermerden erkek heykeli gün yüzüne çıkarıldı.

09.07.2014 12:30

Denizli'nin Buldan ilçesi Yenicekent mahallesindeki Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda  figürlü kompozisyondan oluşan fresk ile 1,63 metre yüksekliğindeki mermerden erkek heykeli toprak altından gün yüzüne çıkarıldı.

Kazılara başkanlık eden Yrd.Doç.Dr. Bahadır Duman, Tripolis'te incelemelerde bulunan Denizli Valisi Abdulkadir Demir ve beraberindeki heyete devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kazı ve restorasyon takviminin 9 Haziran'da başladığını, çalışmalarda 8 arkeolog, 1 restoratör, 1 vinç operatörü, 1 aşçı, 25 işçi ve 4 farklı üniversiteden 12 arkeoloji bölümü öğrencisinden oluşan bir ekiple yapıldığını belirten Bahadır Duman kazıların antik kent içerisinde 4 farklı alanda sürdürüldüğünü kaydetti. Kazı çalışmalarının Kemerli Yapı'nın kuzeyinde bulunan Tonozlu Yapı içerisinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında doğu duvarı üzerinde figürlü kompozisyondan oluşan 'Fresk'in' açığa çıkarıldığını bildiren Duman, Fresk üzerinde 2 pano ve panolar içerisinde de çok renkli yapılmış 4 portre bulunduğunu söyledi.

Fresklerden yola çıkılarak bu yapının mezar odası olabileceği düşünüldüğünü ifade eden Duman, Kemerli Yapı'nın kuzey bitişiğindeki Sarnıç-1 ile Sarnıç-2'de ki çalışmalarda doğu, batı ve güney duvarlarında kazı çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Duman, en önemli eserlerden birinin sütunların arasından çıkarılan 1 metre 63 santimetre uzunluğundaki mermerden erkek heykelinin olduğunu belirterek, bel kısmından kırılmış olan heykelin baş kısmının günümüze kadar korunamadığını ve belgeleme çalışmalarının tamamlanmasıyla eserin kazı evi deposuna taşındığını bildirdi.  Duman, çalışmalarda başka bir heykel gövdesine ait heykel başının bulunmasında caddenin belli aralıklarla heykellerle süslü olabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Çıkarılan eserleri inceleyen Vali Abdülkadir Demir ise eserlerin eşsiz güzellik ve değerde olduğunu vurgulayarak Denizli turizminin Tripolis Antik Kenti ile çok önemli bir Antik Kent ve turizm merkezi kazandığını dile getirdi. Demir, kazı ve restorasyon çalışmaları için ödenek sorununun bulunmadığını sözlerine ekledi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement