TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu (2) - Son Dakika
Güncel

TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu (2)

TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu (2)

TRT'nin Belgesel Günleri'nin kapanış ve ödül töreni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımı ile gerçekleştirldi.

08.05.2012 08:10

TRT Belgesel Günleri kapanış ve ödül töreni Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayın'da gerçekleştirildi. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arın, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in yanı sıra sanat ve iş dünyasında br çok davetli katıldı. Tören öncesi Burhan Öçal bir konser verdi. Törene ilk olarak sponsarlara teşekkür plaketi takdim edil. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin daha sonra belgesel yönetmeni Aziz Albek'e Onur Ödülü verdi.

"BELGESEL DENDİĞİ ZAMAN NE ANLAŞILIYOR?"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gecede yaptığı konuşmasında, ödül kazanan ve yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine Türkiye ve TRT'ye güvendikleri en beğendikleri eserleri jüri önünde savundukları için teşekkür ederek, "Eminim ki ödül almaya layık görülenler kadar, katılan tüm eserleri de kendi alanlarında başarılı görebiliriz. Bundan sonra yapılacak olan her yarışmaya daha çok sayıda eserin katılacağını ve birbirinden değerli güzelliklerde bu yarışmaların uzun yıllar tekrarlanacağını ümit ediyorum" dedi.

"BELGESEL HAYATIN BİZZAT KENDİSİ VE HAYATIN EN YALIN ŞEKLİYLE TAKDİM EDİLMESİ"

Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok yalın bir şekilde şuna inandım ve duydum, belgesel hayatın bizzat kendisi ve hayatın en yalın şekliyle takdim edilmesi. Tabii bu televizyon kanallarımızda sinema filmleri kadar, diziler kadar ilgi çekmiyor belgeseller. Bu enteresan bir durum. Ama işin doğasında da bu var. Belgeseller, dizilerden ve sinema filmlerinden çok farklı. Onların kurguları, senaryoları hayatın ta kendisi değil. Mutlaka bu kurgulama içerisinde ayrı bir güzellik katıyorlar. Oysa belgeseller bu kadar masumiyet, bu kadar samimiyet, bu kadar doğallık içeriyor ki hayatı birebir objektiften yansıtabiliyor. Biz kendimizi de bunların içerisinde bulabiliyoruz. Hiç makyaj yapmaya gerek duymadan, hiç kıyafet değiştirmeye gerek duymadan, hiç, 'daha çok ilgi çeksin' diyerek senaryo içerisine bir şeyler katmaya gerek duymadan bu belgeseller yapılıyor. Gerçekten fevkalade başarılı, çok kısa fragmanlarından da görebildiğimiz kadarıyla, ama eminim hepsini izleme imkanımız olsa, hepimiz kendimizden, hayatın ta içinden çok güzel şeyler bulacağız."

"41 ÜLKEDEN 340 BELGESEL YARIŞMAK ÜZERE BİZE MÜRACAAT ETTİ"

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT Belgesel Günleri'ne ilginin her geçen yıl arttığını belirterek, "Ama bu yıl inanamayacağımız düzeyde bir katılım vardı. 41 ülkeden 340 belgesel yarışmak üzere bize müracaat etti. Bu, bizim için çok önemli bir referans. Tabii belgesel filmcilik, sinemacılık maalesef ilgi görmeyen bir alandı. Kamu hizmeti yayıncısı TRT, bunu yapması gereken bir görev gibi hissetti ve biz bu çalışmayı başlattık" diye konuştu. Aziz Albek'in cumhuriyetle yaşıt olduğunu dile getiren Şahin, "Kendilerine çok uzun, sağlıklı ömürler diliyorum. Gerçekten belgeselcilikte çok önemli bir mihenk taşıdır. Fikirlerinden sürekli yararlanacağız" dedi.

Şahin, TRT kurumu olarak birçok işe imza attıklarını vurgulayarak, Belgesel Günleri kapsamında da 4 değişik mekanda film gösterimi yapıldığını ifade etti.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Ulusal Amatör Kategoride ödül alan ve engelli insanların hayatının konu alan "800 KM Engelli" filmine dikkat çeken Arınç, hayatın henüz engelsiz hale gelmediğini söyleyerek şöyle devam etti: "Sosyal sorumluluğumuz açısından ifade ediyorum, TRT'nin başta Ankara'da Genel Müdürlüğü olmak üzere bütün radyoları, bütün binalarında engeller tamamen kaldırılmıştır. Bunu başarmış olmaktan da ayrıca mutluyuz." Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasının ardından yönetmen Uluslararası Kategori'de birincilik ödülünü kazanan Egle Vertelyte'ye ödülünü vererek şunları söyledi: "Bu ülkeye de (Moğolistan) gittiğim için mutluluk duyacağım. Moğolistan'dan 'Ulan Batur'lu Lama'nın belgeselde ödül kazanması beni de çok mutlu etti. Tebrikediyorum, başarılar diliyorum."

ÖDÜLLER

Uluslarası Kategori'de birincilik ödülünü 'Ulan Batur'lu Lama' (UB LAMA) filmi ile Egle Vertelyte kazandı. Bu kategoride Kültür ve Turizm Baknalığı Özel Ödülü'ne "Palmiyeler" (Mokan) ile Mohammet Ali Hashemzehi kazanırken,"Uluslararası Kategoride Milli Piyango Özel Ödülü"ne Ida Gron "Çocuk vePalyaço" belgeseli ile değer bulundu. Ulusal Profesyonel Kategori'de "Beklemek Beklemek" filmi ile Bülent Öztürk En İyi Belgesel Ödülünü aldı. Bu kategoride Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü'nü "800 KM Engelli" ile Murat Erün alırken, "Kargalar ve Halife" filmi ile de Svenja Klüh Milli Piyango Özel Ödülü'ne layık görüldü. Ulusal Amatör Blegesel kategorisinde "Yarısı İnsan, Yarısı Yılan" filmi ile En İyi Belgesel ödülüne layık görüldü. Bu kategoride, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü, "Kuma" ile Emine Altaş alırken, "Cneyo" filmi ile de Hüdai Ateş Milli Piyango Özel Ödülüne layık görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement