Türk Standardları Enstitüsü (TSE), aralarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Ekonomi, İçişleri, Dışişleri Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı, Merkez Bankası, BDDK ve TÜİK'in de bulunduğu 53 kamu kurum ve kuruluşundan 150 temsilcinin katılımı ile Siber Güvenlik Kamu Çalıştayı düzenledi.
Siber güvenlikle ilgili alınacak önlemleri belirlemek ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla düzenlenen Çalıştay'da; Güvenli E-Ticaret, Güvenli Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Güvenli Coğrafi Bilgi Sistemleri, E-Kimlik, Koruma Profilleri, Temel Seviye Güvenlik Kriterleri Belgelendirmesi gibi konular ele alındı.
TSE çalıştayda, Siber Güvenlik Eylem Planı Çerçevesinde oluşturduğu Siber Güvenlik Özel Komitesi'nin çalışmaları konusunda bilgi verdi. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki kritik bilişim teknolojileri ürünlerini bu kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda tespit eden TSE Siber Güvenlik Özel Komitesi, bunların korunmasına yönelik kullanılabilecek yöntem ve araçları anlattı.
Buna göre Siber Güvenlik Özel Komitesi, ilk etapta kamu kurumlarının kritik bilişim teknoloji ürün ve sistemlerine yönelik koruma profilleri oluşturacak. Bu koruma profillerine uygun olarak üretilecek yazılımların siber güvenliği, güvenilirliği, fonksiyonelliğini de TSE Yazılım Test Laboratuarı'nda test edilecek.
Siber Güvenlik Çalıştayı'nda konuşan TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, özellikle kurumların savunma bilgilerinin tehdit altında olduğuna işaret etti. TSE olarak siber güvenlik konusunda yatırım yapmaktan kaçınmayacaklarını ifade eden Karagöz, "Uluslararası bir anlaşma olan CCRA Anlaşması kapsamında uzun bir süredir çalışma yürütüyoruz, bununla ilgili bilişim teknolojileri ürün standartlarımız, yazılım ve test laboratuvarlarımız ve bilişim teknolojileri projelerimiz ile Enstitü olarak ciddi faaliyetler içindeyiz. Stratejik plan çerçevesinde TSE'ye düşen her türlü vazifeyi yapmaya hazırız" dedi.
Dünyadaki bilişim sektörünün pazar payının 6.9 trilyon dolar olduğunu belirten TSE Yazılım Test ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Çetin ise bilişim alanında iki amaçları olduğunu vurguladı: " Ülkemizde güvenli bilişim ürün arzını sağlamak ve Türk bilişim sektörünün dünya bilişim ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamak için çalışıyoruz".
Çalıştayda, TSE Yazılım Belgelendirme Müdürü Mariye Umay Akkaya, Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Belgelendirmeleri ile Siber Güvenlik Eylem Planı 12. Maddeye ilişkin sunum yaptı. Son 10 yılda TSE'nin bilişim alanında yaptığı çalışmaları anlatan Akkaya, sunumunda ayrıca BT alanındaki standartları tanıttı, halen devam eden projeler hakkında bilgi verdi.
Akkaya'dan sonra TÜBİTAK Bilgem OKTEM Koordinatörü Neslihan Güler, Ortak Kriterler Testleri konulu bir sunum yaparken, TÜBİTAK Bilgem SGE Başuzman Araştırmacı Fatih Karayumak da Siber Güvenlik Eylem Planı Madde 10'a ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › TSE, Siber Güvenlik Kamu Çalıştayı Düzenledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?