"Türkiye Müsaade Edemez" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye Müsaade Edemez"

"Türkiye Müsaade Edemez"

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Tan, "Suriye'de mevcut trajedinin devam etmesine Türkiye müsaade edemez" dedi.

18.10.2012 08:05  Güncelleme: 08:32

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, " Suriye'de mevcut trajedinin on yıllarca devam etmesini arzu edenler olabilir, ancak Türkiye böyle bir duruma müsaade edemez" dedi.

Tan, Mississippi Devlet Üniversitesi Uluslararası Güvenlik Çalışmaları Radvanyi kürsüsünün özel davetlisi olarak, iki günlüğüne Mississippi eyaletini ziyaret etti.

Mississippi Valisi Phil Bryant ile görüşen Tan, "Jackson Executive Lecture Forum" ve Radvanyi kürsüsü tarafından düzenlenen "Değişen Dünya'da Türkiye" konulu konferansta konuştu.

Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, Büyükelçi Tan, "aksi yönde yapılan yorumların tersine, Türkiye'nin hiçbir zaman yakın çevresiyle bağlarının zayıflamadığını ve kuruluşundan itibaren bölgesinde barış ve istikrar arayışında olduğunu" ifade etti.

Tan, "Türkiye'nin, bölgeye yönelik vizyonu yıllardır değişmedi" diyerek, politika değerlendirmesi yapılırken Türkiye'nin, dünyanın en karmaşık coğrafyalarıyla komşu olduğu gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çekti.

Konuşmasında Ortadoğu'daki gelişmelere önemli yer ayıran Tan, Türkiye'nin, bölgeye yönelik vizyonunun yıllardır tutarlılık sergilediğini, bu bağlamda, Türkiye'nin demokratik ilkeler, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, şeffaflık, iyi yönetişim ve hesap verebilirliğin önemini vurguladığını dile getirdi.

Tan, Türkiye'nin bölgeye yönelik ilgisinin çıkar amaçlı temelde bölgedeki etkisini artırmaya yönelik olmadığına vurgu yaparak, Türkiye'nin Suriye yönetimine mesajının da bu genel çerçeveyle uyumlu olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin bugüne kadar Suriye'ye ilişkin sorumluluklarını yerine getirmek konusunda başarılı olamadığını belirten Tan, "Suriye'de mevcut trajedinin on yıllarca devam etmesini arzu edenler olabilir, ancak Türkiye böyle bir duruma müsaade edemez" dedi.

Türkiye'nin, Suriye rejiminin sivillere karşı güç kullanmasını görmezden gelemeyeceğini ifade eden Tan, Suriye halkının meşru taleplerini gerçekleştirmesi için ne şekilde yardım edilebileceği konusunda potansiyel bütün senaryolar üzerinde çalışılması gerektiğini dile getirdi.

-"Türkiye ile ABD risklere karşı birlikte mücadele ediyor"-

Türkiye-ABD ilişkilerine de değinen Tan, mevcut uluslararası ortamda, Türk-Amerikan ilişkilerinin istikrar ve özgürlük kaynağı olduğunu, iki ülkenin, bu yüzyılın zorlukları ve riskleriyle birlikte mücadele ettiğini kaydetti.

Büyükelçi Tan, değişen dünyada Türkiye'nin rolüyle ilgili olarak da

"Türkiye'nin güçlenen rolü, yakın çevresinde yaşanan gelişmeleri etkileme kabiliyetinin artmasıyla bağlantılıdır. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, sağlamlaşan demokrasisi, demokratik söylemi ve farklı dünya görüşleri ile Doğu ve Batı'yla iletişim kurabilme kabiliyetinin, uluslararası alanda yumuşak gücünü daha etkin bir şekilde kullanmasına olanak tanıyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye Müsaade Edemez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement