Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Yasanın öngördüğü istisnalar hariç, mirasçılık belgesinin tamamını noterlere devrediyoruz. Çünkü uygulama bize bu ikinci atmanın hem cesaretini hem emrini vermiştir" dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye Noterler Birliği 43. Olağan Kongresi'ne katıldı. Yaptığı konuşmada Bozdağ, noterliğin hem hak güvenliği hem hukuk güvenliği, hem dini güvenlik hem de ispat güvenliği sağlayan bir meslek olduğunu belirterek, "Noterler, bu güven müessesini işleten mühim kişiler. Türkiye'de ve dünyada pek çok meslek icra ediliyor ama bu mesleklerin pek azı kutsal metinlerde dayanak buluyor. Noterlik mesleği esasında kutsal kitabımız Kur'an'ı Kerim'de de dayanağı olan ilkeleri esasları belirlenmiş olan ve bu işi yapanların yüceltildiği bir meslektir. Bu yüzden de insanlarımız noterlere ayrıca güven ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'Yİ HUKUK GÜVENLİĞİ TARTIŞMALARININ DIŞINA TAŞIMAK HEPİMİZİN ORTAK VAZİFESİDİR"
Türkiye'de hukuk güvenliğinin her şeyin üzerinde olduğunu bildiren Bozdağ, şunları söyledi:
"Bir devleti güçlü yapan en önemli unsurların başında orada hukuk güvenliğinin varlığı gelir. Hukuk güvenliği sadece tek boyutuyla ele alınacak bir konu değildir. Yasamanın, yürütmenin, yargının ve bunların içerisinde görev yapan herkesin riayetiyle ayakta tutulacak ve yaşatılacak bir müessesedir. Türkiye'de hukuk güvenliğini tam anlamıyla tesis etme noktasında hepimize büyük görevler düşüyor. Yargı görevi yapanlara büyük görevler düştüğü gibi her ne kadar yargı görevi yapıyor olmasalar da yargı görevinin ayrılmaz parçası olan noterlere de büyük görevler düşüyor. Türkiye'yi hukuk güvenliği tartışmalarının dışına taşımak hepimizin ortak vazifesidir. Yaptığımız işlerle, verdiğimiz kararlarla bunun tesis edildiğini herkesin görmesi Türkiye'nin de hepimizin de hayrınadır, yararınadır."
"NOTERLİK KANUNU'NU YENİLEYEREK, ÇAĞIN GEREKLERİNE UYGUN HALE GETİRMEKTE KARARLIYIZ"
Noterlik mesleğinin yargının yükünün hafifletilmesi, yargı süreçlerinin hızlanması bakımından çok önemli olduğunun altını çizen Bozdağ, "Önümüzdeki süreç içerisinde, noterlerimizin yargının yükünü azaltacak bazı işlerle daha fazla donatılması gerektiğine ben de inanıyorum. Daha önce attığımız bazı adımların somut sonuçlarını hep beraber gördük. Mirasçılık belgesi verilmesi hususunun TBMM'de tartışılması sırasında söylenen sözleri, yapılan tartışmaları hatırladığımda bugün geldiğimiz noktanın eleştiri ortaya koyan herkesi mahcup ettiğini, bu işi yaptıran herkesi memnun ettiğini görmekten bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek isterim. Şimdi bu somut veriler üzerine hükümet olarak yeni adım atma kararı aldık. Yasanın öngördüğü istisnalar hariç, mirasçılık belgesinin tamamını noterlere devrediyoruz. İşlemlerin tamamı noterlere devredilecektir. Çünkü uygulama bize bu ikinci atmanın hem cesaretini hem emrini vermiştir" şeklinde konuştu.
Uzunca süredir yenilenmesi planlanan Noterlik Kanunu'nu yenileyerek, çağın gereklerine uygun hale getirmekte kararlı olduklarını anlatan Bozdağ, Noterler Birliği ile kanun üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Çalışmaların önümüzdeki süreçte sonuçlanacağını söyleyen Bozdağ, kanun ile noterlikte bir yeniden yapılanma, değişim yaşanacağını bildirdi. Gayrimenkul satışları konusunda da noterlerin yetkilendirilmesiyle ilgili konuyu incelediklerini belirten Bozdağ, "Konu masamızın üzerinde, beraber değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.
"KİMİ ZAMAN 3-4 AYLIK SÜREDE ALINABİLEN MİRASÇILIK BELGESİNİ VATANDAŞ 10 DAKİKADA ALABİLMEKTEDİR"
Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar ise noterliğin hukuka ve adalete açılan kapı olduğunu belirtti.
Osmanlı döneminden bu yana var olan köklü bir hukuk kurumu olan noterliğin, bireylerin ve kuruluşların hukuk güvenliğini sağladığını ve Türkiye'nin en ücra köşesine kadar yayılmış noterler ağı üzerinden yılda 28 milyon işlem yapıldığını söyleyen Tutar, "Araştırmalarımız Türkiye 15 yaş üstü nüfusunun her yıl neredeyse yarısının bir kez notere gittiğini ve hukuki güvence aradığını gösteriyor. Böylesine önemli bu kurumun günün koşullarına uygun hale getirilmesi için günün koşullarına uygun hale getirilmesi için Türkiye Noterler Birliği olarak bir süredir çok köklü bir "Değişim projesi" başlatmıştık" diye konuştu.
Çok köklü bir değişim projesini hayata geçirdiklerini, altyapıyı güncellediklerini bildiren Tutar, vatandaşların noterlerde geçirdikleri süreyi azaltmayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi ve Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Tutar, vatandaşın eskiden kapı kapı dolaşarak gerçekleştirebildiği bir takım işlemler dizisinin, noterde 10 dakika içinde tamamlanabildiğini belirterek, "Kimi zaman 3-4 aylık sürede alınabilen mirasçılık belgesini vatandaş 10 dakikada alabilmektedir. Bu sayede de 2014 yılında 291 bin 824 adet mirasçılık belgesi noterlikler tarafından verilmiştir" şeklinde konuştu.
Noterlik mesleğine giriş koşullarının yaş, sınav ve stajı da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Tutar, yeni Noterlik Kanunu üzerinde çalışma yaptıklarını, çalışmasının bu yılın sonuna kadar Parlamento'ya sevk edilmesini amaçladıklarını söyledi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Türkiye Noterler Birliği 43. Olağan Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?