Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Kırgızistan'da - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Kırgızistan'da

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Kırgızistan\'da

BİŞKEK (AA) – Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'i ziyareti sırasında iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çok sayıda anlaşma ve protokole imza atıldı.

05.08.2015 18:03

BİŞKEK (AA) – Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'i ziyareti sırasında iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla çok sayıda anlaşma ve protokole imza atıldı.

İki ülkenin yetkilileri, eğitim, bilim ve teknik, bilimsel ve pedagojik personelin belgelendirilmesi, arşiv, sağlık alanında işbirliği anlaşmaları, ayrıca dışişleri ve kültür bakanlıkları, devlet spor kurumları, sanayi ve ticaret odaları arasında işbirliği protokolleri imzaladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Berdimuhamedov ile görüşmesinden sonra Kırgız ve Türkmen işbirliği doğrultusunda yatırım, ticari ve ekonomi, doğalgaz taşıma, enerji, kültürel ve insani alanlarda iki ülkeyi ilgilendiren konuları görüştüklerini söyledi.

Bölgesel ve uluslararası konularda benzer görüşlere sahip olduklarına dikkat çeken Atambayev, Berdimuhamedov'un Kırgızistan'a düşük fiyatta elektrik satma sözü verdiğini hatırlattı ve bunun için teşekkür etti.

Atambayev, 12 Aralık'ta Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün 20. yıl dönümü vesilesiyle başkent Aşkabat'ta düzenlenecek uluslararası konferansa da katılacağını bildirdi.

Berdimuhamedov da dünya arenasında siyasi, ekonomi, güvenlik ve ulaşım altyapısı konusunda Kırgızistan yönetiminin desteğini daima aldıklarını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili işbirliği potansiyelini geliştireceğiz" diye konuştu.

Berdimuhamedov, Kırgızistan ile bilim, spor, kültürün yanı sıra terör, aşırılık, suç örgütleri ve uyuşturucu ile mücadelede işbirliğinin önemine değindi. Kırgızistan ile uzun vadede stratejik ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Berdimuhamedov, mevcut coğrafi ve jeopolitik imkanlar doğrultusunda tarihi bağların da işbirliğinin geliştirilmesine imkan verdiğini ifade etti.

"Bizim asıl hedefimiz, istikrarın ve güvenliğin sadece bölgemizde değil dünyada da tesis edilmesidir" ifadesini kullanan Berdimuhamedov, böylece BM, AGİT ve diğer uluslararası kurumların çatısı altında bu doğrultuda çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Kırgızistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement