Atatürk Havalimanı üzerinde uçurduğu uzaktan kumandalı hava aracıyla tehlike oluşturduğu ileri sürülen sanığın yargılaması başladı.
Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Aspet Manukyan ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün avukatı Emre Kapukaya katıldı.
Duruşmada savunma yapan sanık Manukyan, fotoğrafçılık yaptığını, olay günü uzaktan kumanda aletiyle komuta ettiği aracın "insansız hava aracı" sınıfına girmediğini ve aracın bütün oyuncakçılarda satıldığını ileri sürdü.
Manukyan, olay tarihinde Yeşilköy Pazarı üzerinde söz konusu hava aracını uçurmaya başladığını anlatarak, "Atatürk Havalimanı uçuş sahasına girdiğinde, havalimanının hava sahalarını koruyucu sistemlerinin devreye girerek engelleyeceğini düşündüm. Böyle bir şey olmadı. Bunu yasak olduğunu bilmediğimden, uçurmaya devam ettim. 11 dakika 54 saniyelik uçuşun 2-3 dakikalık kısmı yasak olduğu söylenen bölgede yapıldı. Ben bu tür aletlerle gökyüzünden manzara fotoğrafları çekip sanal alemde paylaşmaktaydım. Arkadaşlarım istediği için de 18 Ocak 2015'te videoyu YouTube ve Facebook hesabımda paylaştım. Tepkiler üzerine videoyu kaldırdım" diye konuştu.
Görüntüleri çektikten 2 ay sonra sosyal medyada paylaştığını söyleyen Manukyan, uçurduğu aletin uçakların kalkış ve inişte kullandıkları hava koridoruna girmediğini iddia etti. Manukyan, uçuş trafiğini tehlikeye sokma suçunu işlediğini düşünmediğini belirterek, beraatini talep etti.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün avukatı Emre Kapukaya da trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü için sanıktan şikayetçi olduklarını bildirdi.
Hakim Minire Bilici Tutav, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İddianameden
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, müşteki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün avukatları aracılığıyla sanık Aspet Manukyan hakkında "trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğu anımsatıldı.
İddianamede, Manukyan'ın "drone" (insansız hava aracı) uçurarak, hava sahasını işgal ve sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği belirtilerek, sanığın yaptığı çekimleri internet sitesine koyduğu kaydedildi.
Sanığın eyleminin inen-kalkan uçaklar yönünden tehlike oluşturduğu aktarılan iddianamede, Manukyan'ın ifadesinde, üzerine atılı suçu kabul ettiği belirtildi.
İddianamede, suç teşkil edebilecek diğer eylemleri nedeniyle savcılığın Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından da hakkında soruşturma yürütülen sanığın "trafik güvenliğini tehlikeye sokma" suçundan 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Son Dakika › Güncel › Uçuş Trafiğini Tehlikeye Sokma Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?