Van'da çöp sorununu ortadan kaldıracak ve Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak 'Katı Atık Entegre Tesisi'nin temeli törenle atıldı. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Van Gölü'nün artık imdat çığlıkları verdiğini 600 bin yıllık ömrü olan Van Gölü'nün böyle devam etmesi halinde 25 yıllık ömrünün kaldığını belirtirken, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise tesisin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.
İhalesi 25 yıllığına Panda Aliminyum A.Ş.'ye verilen tesisin 140 milyon TL'ye mal olacağı ve yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirileceği belirtildi. Tesis ile, Van'ın çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması ve Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması amaçlanıyor. Proje ile aynı zamanda belediye bütçesinden hiçbir harcama yapılmadan enerji ve geri dönüşümden yılda 82 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Van-Özalp Karayolu üzerindeki tesis için düzenlenen törene Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı, İpekyolu Belediye Başkanı Azim Yacan, büyükşehir belediyesi meclis üyeleri, belediye personeli ile firma yetkilileri katıldı. Başkan Ertan, 'Katı Atık Entegre' projsenin hayata geçirilmesinde bugüne kadar emek veren herkese teşekkür ettiklerini belirterek, Bu projenin hayata geçirilmesi için bizler de dışardan hep takip ettik. Van'ın içinde bulunduğu çevresel felaket, özellikle Van denizimizin, kıymetlimizin çok ciddi bir kirlilikle karşı karşıya bulunması, devasa çöp alanlarının her geçen gün yeni sorunları yaratması endişe ile takip ettiğimiz bir durumdu. Bu alana müdahale edilmesi hem enerji üretilmesi, hem de öncelikle doğayı koruyan bir bakış açısıyla, Van denizini koruyan bir bakış açısıyla hayata geçecek olması en büyük beklentimizdir. Bu anlamdaki işleyişin sürmesi açısından da bizzat takipçileri bizler olacağız dedi.
VAN GÖLÜ'NDEN İMDAT ÇIĞLIĞI
Van'ın dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Ertan konuşmasını şöyle sürdürdü Van'da yaşayaşan bir halk olarak şanslıyız. Denizimiz, doğası, güneşi, suyu, havası her yönüyle gerçek anlamda bir inci olan Van'ı ve bütün değerlerini korumak öncelikle insan olarak, vatandaş olarak, memurlar olarak hepimizin en temel görevlerinden biridir. Doğanın hakkını da teslim ederek, burada yaşayan her canlının hakkını koruyarak, temiz bir çevrede yaşama hakkını önceleyerek çeşitli çalışmalara imza atmak biz kurum temsilcileri ve çalışanların da en önemli sorumluluk alanlarından bir tanesidir. Bu görevden önceki dönemde milletvekilliğim süresince de temel gündemlerimizden biri olan Van Gölü'nün korunması yine önceliklerimizden biri olacaktır. Sadece yeterli tedbirleri alarak bile korucayacağımız Van Gölü denizi, bugün artık imdat çığlığı veriyor. SOS sinyali veriyor. 600 bin yıllık ömrü olan Van denizi, böyle devam ederse, müdahale edilmezse ve uzmanların yaptığı bilimsel araştırmalarda verdiği sonuç itibariyle 25 yıllık bir ömre sahip. Umuyor ve diliyorum ki; başta bugün açılışını yaptığımız tesis olmak üzere, alacağımız diğer bütün önlemlerle beraber ve Van Gölü havzasında kıyıda bulunan bütün kurumların katkısı ile beraber Van denizimizi bu ciddi tehlikeden de kurtaracağız ve bu çabayı sarf edeceğiz. Ben bu vesileyle bütün Van kamuoyuna da çağrı yapmak istiyorum. Çok yakın zamanda çeşitli kampanyalarımız olacak. Ama 'Van Gölü'nü korumak hepimizin öncelikli görevidir' sloganıyla başlatacağız, 'Denizi koruyalım, temiz tutalım' şeklindeki kampanyalara şimdiden çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzdeki yıllarda hem Van'ı, hem denizi, hem de doğanın her canlısını koruyacak birçok çalışmaya da imza atmak istiyoruz. Bu anlamdaki bütün katkılarınız çok kıymetlidir, çok değerlidir. Bu tesisimizin üreteceği bütün hizmetler, bizzat kurumumuzun takibinde olacak ve düzenli olarak da kamuoyuyla da paylaşılacaktır.
BÖLGENİN TEK ŞANSI VAN GÖLÜ
Van Gölü aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel İse, Van Gölü'nün bölgenin tek şansı olduğunu anlattı. Özel,Van Gölü çevresinde yaklaşyık 1,5 milyon insanın yaşadığını belirterek şöyle konuştu
Binlerce yıllık bir tarih burada var.Aslında biz Van Gölü'nü tanımıyoruz. İlk önce biz tanırsak, neye sahip olduğumuzu ve nasıl bir zenginliğe sahip olduğumuzu bilirsek daha iyi olacak. Van Gölü, içinde ve etrafındaki yaşamıyla çok eşsiz bir yer. Van Gölü kapalı bir havzaya sahip ve gün geçtikçe de kirleniyor. Kirliliğin nedeni, özellikle burada yaşayan 1,5 milyon insandan kaynaklı olan bir kirlilik söz konusu. Arıtma sistemlerinin tam olarak çalışmaması, derelerden gelen kirlilik ve biz Van Gölü etrafında yaşayan insanların bilinçsizce yapmış olduğu kirletmelerdir. Bunların önüne geçmemiz gerekiyor. Yoksa Van Gölü'nü biz kaybedeceğiz. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre yaklaşık 25-30 yıllık bir ömrünün kaldığı, bu kirlilikten dolayı çok farklı sorunlara neden olacağını, hatta burada yaşanılamayacağını, ne bir Van, ne de Bitlis'in kalacağını söylüyorlar. Bizim şimdiden buna tedbir almamız gerekiyor.Bunun için de özellikle arıtma sistemlerinin aktif olarak çalıştırıması gerekiyor.Sadece arıtma değil, aslında biyolojik ileri seviyede bir arıtma gerekiyor. Van'da bir atıtma tesininin temeli atıldı. Bu tesis çok önemli. Çabuk bitirilmesi gerekiyor.Sadece Van'da değil, Van Gölü etrafındaki Erciş'te, Gevaş'ta, Bitlis'in Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan'da acilen çözüm bulunması gerekir. Temeli atılan 'Katı Atık Entegre ' tesi de Van Gölü için çok önemlidir. Bunun bir an önce bitirilmesi gerekiyor.Bu işin bir diğer kurtuluşu da Van Gölü koruma kanunudur. Bu kanun bir kaç kez Meclis gündemine geldi, ancak ülkemizdeki malum siyasetten dolayı hep ertelendi. Şu anda yine meclis gündemindedir. Biz umutluyuz. Siyasilerimize buradan seslenmek istiyorum. Elbirliğiyle bu kanunun hemen çıkarılması elzemdir, acildir. 25-30 yıllık bir ömrü kalen Van Gölü'nü kaybedebiliriz. Van Gölü'nü kaybedersek, ne Bitlis, nede Van kalır. Özellikle Belediyelerin yapacakları en önemli çalışma, katı atık projeleridir.
Son Dakika › Güncel › Van Gölü Kirlilikten Kurtulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?