Van Kedisi neslinin korunması için Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce yapılan çalışmalar ilk sonuçları vermeye başladı.
Merkez bünyesindeki kedievinde bulunan erişkin kedilerden faydalanarak yeni yavrular yetiştiren ve kedilerin il dışına çıkarılmasını yasaklayan merkez, hayata geçirdiği uygulamayla hem kedilerin yaş ortalamasını düşürdü hem de 'tekgöz' kedi sayısını artırdı.
Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, "Bu sene bizim için çok verimli oldu. Çalışmalarımız bu şekilde devam ederse Van Kedisi nesli tehlike altından kurtulacak" dedi.
2014'te az kayıp
Kaya, özellikle yeni doğan yavru kedilerde ölüm oranının en alt seviyeye indirilmesi ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanmasıyla 2014 yılını az bir kayıpla kapattıklarını ifade etti.
Kaya, bu yıl doğan yavruların yüzde 98'inin hayatta kalmayı başardığına dikkati çekerek, aldıkları karar gereği farklı renkteki gözlere sahip kedileri koruma altında tuttuklarını, iki gözü aynı renk olan kedileri de bakımını üstlenen kişilere verdiklerini belirtti.
Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, uzun ve kabarık kuyruğu, farklı renkteki gözleri ve suya olan düşkünlüğü ile dünya üzerinde melezleşmeyen canlıların başında gelen Van Kedisi'nin neslini korumak amacıyla, 1990'lı yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kuruldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Son Dakika › Güncel › Van Kedisi Neslinin Tükenme Tehlikesi Azalıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.