Vatandaş Şifayı 'Kış Çayı'nda Arıyor - Son Dakika
Son Dakika Logo

Vatandaş Şifayı 'Kış Çayı'nda Arıyor

Vatandaş Şifayı \'Kış Çayı\'nda Arıyor
09.01.2014 16:22

Sivas'ta etkisini sürdüren soğuk hava nedeniyle hastalanan kişiler aktarlara akın ediyor.

Sivas'ta etkisini sürdüren soğuk hava nedeniyle hastalanan kişiler aktarlara akın ediyor. En çok ilgiliyi ise içerisinde 17 çeşit bitki bulunan ve 'Kış çayı' olarak bilinen karışım görüyor.

Sivas'ta kış aylarında, alternatif tıp olarak da bilinen bitkisel ilaçlara ve şifalı otlara rağbet arttı. İlaç kullanarak hastalıklarına çare bulmaya çalışan ancak şifalı bitkileri kullanmayı da ihmal etmeyen kişiler bu mevsimlerde en çok zencefil, ada çayı, ıhlamur, karanfil, papatya gibi bitkileri satın alıyor. Kentte 20 yıldır aktarcılık yapan Emin Şarkışla, Kışın gelmesiyle birlikte aktarlara olan ilgi yoğunluk arttı. Ama bu sadece kış için değil. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirsin, bizi soğuk algınlığından, gripten, nezleden, astım ve bronşitten korusun diyen vatandaşlarımız yıl boyu bu tür bitkileri kullanıyor. Özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bir arı sütü, bir polen oldukça sık tercih ediliyor. Biz de bunun yanı sıra keçi boynuzu, üzüm pekmezi ve dut pekmezini öneriyoruz. dedi.

'KIŞ ÇAYI'NA İLGİ BÜYÜK

Kış aylarında özellikle ıhlamura yoğun bir talep gösterildiğini belirten Şarkışla,Tabi bu ıhlamur tek değilde bunun yanı sıra bizimde hazırladığımız ve 'Kış çayı' dediğimiz içerisinde 17 tane bitkinin bulunduğu soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen bir karışım var. Bunun içerisinde başta zencefil var. Zencefilin de antibiyotik etkisi var. Öksürük kesici, balgam sökücü, göğüs yumuşatıcı ve mideyi kuvvetlendirici bir etkisi olduğu için bu zencefili kış çayının içine koyuyoruz. Bunun yanı sıra hatmi çiçeği, meyan kökü, karanfil, tarçın ve rezene bitkisini tavsiye ediyoruz. Bu ve benzeri bitkiler ıhlamurla karıştırılarak kullanılıyor. Bunlar soğuk algınlığı ve bronşit için rahatlıkla kullanılan bitkiler. Tabi bizim burada önereceğimiz tek şey, bunları kullanmadan önce bir doktora danışılması. Ayrıca 4 yaşından küçük çocuklara bu tür bitkileri fazla kullandırmamak gerekiyor. Çocuk 4 yaşından büyükse kaynatılan bu bitkilerin içine bal veya şeker katılarak öksürük şurubu niyetine kullanılabilir. şeklinde konuştu.

YAN ETKİSİ YOK Şarkışla birçok kişinin doktorlardan ilaç almak yerine şifalı bitkileri tercih etmesiyle ilgili de, İlaçların yan etkisi daha çok. Ayrıca şifalı bitkilerde kimyasal madde yok. Şimdi insanlar ilaçların prospektüsünü okuduklarında görüyorlar ki böbreğe zararı var, karaciğere zararı var, kalbe zararı var. İnsanların çekindiği bir nokta bu. Birde nesillerdir kullanılan ve bilinen bitkiler bunlar. Ihlamuru veya zencefili bizim dedemiz de kullanıyordu, onun dedesi de kullanıyordu. İnsanlar bitkilerin hem iyi olduğunu biliyor, zararını da görmediği için bu tür çaylara devam ediyorlar. Bir de maddi açıdan bu tür şeyler insanların imkanlarına hizmet ediyor. dedi. Kışa özel hazırlanan bitki karışımından oluşan çayın paketi 5 liradan satılıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vatandaş Şifayı 'Kış Çayı'nda Arıyor - Son Dakika


Advertisement