Vatandaşlar Tarafından Koruma Altına Alınan Vaşak Öldü - Son Dakika
Güncel

Vatandaşlar Tarafından Koruma Altına Alınan Vaşak Öldü

Vatandaşlar Tarafından Koruma Altına Alınan Vaşak Öldü

Muş’un Varto ilçesine bağlı Küçüktepe köyünde yol kenarında halsiz düşen vaşak yavrusunu gören vatandaşlar yavrunun koruma altına alınmasını istedi.

25.12.2013 11:30

Mehmet Ak adlı vatandaşın yavru vaşağı evine götürüp bir gece beslemesinin ardından sabah saatlerinde kendisine bakmaya gittiğinde vaşak yavrusunun öldüğünü görünce şok olduğunu söyledi. Varto Kaymakamı Tahir Şahin'in durumu Muş Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne ve Varto İlçe Tarım Müdürü Sadettin Taşkesen'e bildirmesi üzerine sabahleyin köye giden yetkililerin yavru vaşağın öldüğünü öğrendiler. Yapılan incelemeler üzerine Muş Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden gelen Orman Mühendisi Evren Göral ölen yavru vaşağın incelenmek üzere Tubitak'a gönderileceğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak Varto İlçe Tarım Müdürü ile birlikte incelemelerde bulunan Muş İli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Şube Müdürlüğünde Orman Mühendisliği yapan Evren Göral gazetecilere şu açıklamada bulundu. Geçen akşam Varto Kaymakamlığı'ndan bir ihbar aldık. Muş’un Varto ilçesine bağlı bulunan Küçüktepe köyünde bir yavru vaşağın olduğunu öğrendik. Bunun üzerine Varto ilçesi Küçüktepe köyüne yavru vaşağı almaya geldik. Geldiğimizde yavrunun öldüğünü gördük. Soğuk kış şartlarında hayvanlar yem bulamadığı için yola iniyor. Açlıkla ve soğukla mücadele etmesi çok zor. Burada duyarlı vatandaşlarımız alıp evlerinde bir gece bakmışlar yem vermişler. Ama sabah saatlerinde geldiğimizde onlarda sürpriz yani yavrunun ölüsüyle karşılaştılar. Burada duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yardımlarından dolayı, Şimdi incelenmek üzere ölü vaşağımızı Tubitak'a göndereceğiz. Burada her kese büyük görevler düşüyor. İnsanlarımız soğuk havalarda yaban hayvanlarımızı düşünsünler yemedikleri ekmek kırıntılarını hiç değilse, köylerinin bir kısmına koyarsa hiç olmazsa burada yaban hayvanların yaşama şansı olabilir. Bu vaşakların nesli tükenmek üzere olduğundan dolayı koruma altındadırlar. Avlanması yasak bir tür. Geçen ay Burdur'da iki tane vuruldu. Cezası altı bin liraydı. Ama bu vatandaşımız iyi niyetinden dolayı her hangi bir cezai yaptırımda bulunmuyoruz. Ayriyeten baktıkları içinde teşekkür ediyoruz.” dedi.

Vaşak yavrusunu yol kenarında bulan ve evde bakımını yapan Mehmet Ak ise,”Akşam saatlerinde yolun kenarında gördük. Biz de aldık getirdik. Yetkili yerlere haber verdik. Dün akşamda hayvan sağlamdı yemini falan verdim. Sabah kalktığımda hayvan ölmüş. Böyle bir hayvanı ilk defa olarak burada görüyoruz. Diğer hayvanları sürekli olarak görüyoruz. Ama bu türden bir hayvan görmediğini söyledi.

FATİH ÇELİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vatandaşlar Tarafından Koruma Altına Alınan Vaşak Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement