'Verem Eğitimi Propaganda Haftasında' - Son Dakika
Güncel

'Verem Eğitimi Propaganda Haftasında'

\'Verem Eğitimi Propaganda Haftasında\'

65. Verem eğitim propoganda haftasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

02.03.2012 17:00

Bu yıl 1-7 Ocak tarihlerinde 65'incisi düzenlenen 'Verem Eğitimi Propaganda Haftasında' resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü binasında Vali Memduh Oğuz, İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, hastane başhekimleri, dereceye giren öğrenci ve öğretmenlerinin katılımıyla düzenlenen ödül töreninde ilk olarak protokol konuşmaları yapıldı.

Verem hastalığının hala halk sağlığı sorunu olarak önemli olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya; "Bu hastalığı oluşturan bakteri, insanlardaki en yaygın, en çok hastalık yapan ve en çok öldüren bir bakteri türüdür. Ne % 100 koruyan aşısı, ne de kolay bir tedavisi vardır. Bu nedenle de daha uzun yıllar etkisini sürdüreceği düşünülmektedir.

İlimizde 2011 yılı içerisinde 54 kişiye yeni hasta tanısı konmuş olup, bunlardan 26 kişiye ake tbe tanısı konmuştur. Bir ake tbe hastasının en az 5 kişiye hastalığı bulaştırdığını düşünürsek geçen yıl 150 kişi yeni enfekte olmuş demektir. şu anda tedavisini takip ettiğimiz 15 hastamız mevcuttur.

Konu bu kadar hassas ve önemli olmasına rağmen çok fazla ölüm olmaması sebebiyle, toplumumuz tarafından gerektiği kadar dikkate alınmamaktadır. Ancak konuya dikkat çekmek üzere ülkemizde 1-7 Ocak tarihleri verem haftası olarak kutlanmakta ve bakanlık olarak toplumumuzda farkındalık oluşturucu çalışmalar yürütülmektedir. Bu bağlamda dereceye giren öğrencilerimizi kutluyorum" dedi.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya'nın konuşmasında sonra kompozisyon dalında 1. olan Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencisi Fahri Hakanoğlu, yazmış olduğu kompozisyonu okudu.

Kendisinin öğrencilik döneminde verem hastalığının çok yaygın olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz; "O yıllarda Türkiye'de en çok sıtma ve verem konusu konuşulurdu. Bu iki hastalık yüksek boyutta ülkemizi tehdit ederdi, sonra bizim milletimiz bununla çok iyi mücadele etti ve hemen hemen tüketme noktasına getirdi. Ancak yıllar itibariyle bunun tamamen sıfırlanamayacağı da anlaşıldı.

Bu gün sayısı azda olsa verem konuşuluyor ve etrafımızda bulunduğuna göre ciddi bir tehdit unsuru olmakta. Netice itibariyle bir hastalığın çok yaygın olması önemli değil, o hastalığın olması çok önemli. Bu bakımdan sağlık müdürlüğümüzün yaptığı bu çalışmayı destekliyoruz. Okullarımızda, çevremizde bununla ilgili bir farkındalık meydana getirilmesi, tekrar bir koruma bilinci meydana getirilmesini yararlı buluyoruz.

Çocuklarımız bundan haberdar olmalı, çünkü eğer bu farkındalık meydana getirilmezse tarihte olduğu gibi hastalık yaygınlaşabilir. Yani bunun bir ilde 50 tane bulunması, 5000 bin tane olmayacağı anlamına gelmez, bu bakımdan yüksek düzeyde dikkatli olmak lazım.

Katılan öğrencilerimizi tebrik ediyorum, hepinize sağlıklı huzurlu bir ömür diliyorum" dedi.

Konuşmalardan sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resim dalında 1. olan Kamile Gürkan İÖO Esra Emine Engin ve kompozisyon dalında 1. olan Anadolu Öğretmen Lisesinden Fahri Hakanoğlu'na dizüstü bilgisayar, dallarında 2. olan Zübeyde Hanım İÖO Mustafa Koray Taşkıran ve Anadolu Teknik Lisesinden İbrahim Özdemir'e dijital fotoğraf makinesi, dallarında 3. olan Gülistan İÖO Şükriye Kayıkçı ve Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Lisesinden Elif Yüzgüleç'e dijital müzik çalar verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Verem Eğitimi Propaganda Haftasında' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement