Yatağan Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde - Son Dakika
Güncel

Yatağan Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde

Yatağan Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde dershaneye gidiyoruz diyerek evden ayrılan, kendilerinden 9 gündür haber alınamayan ve sonunda Marmaris'te bulunan, üçü mesleki teknik eğitim merkezi öğrencisi 4 kız, devlet güvencesine alındı.

10.12.2012 17:15

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde dershaneye gidiyoruz diyerek evden ayrılan, kendilerinden 9 gündür haber alınamayan ve sonunda Marmaris'te bulunan, üçü mesleki teknik eğitim merkezi öğrencisi 4 kız, devlet güvencesine alındı. Kızların ailelerine teslim edilip edilmeyeceğinin psikologların ve sosyal hizmet uzmanlarının raporuna bağlı olduğu belirtildi. Kızların aileleri de, kırgın ya da kızgın olmadıklarını, evlatlarının eve dönmesini istediklerini belirtti.

Yatağan Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencileri H.M. (Hayal Marçal) (14), M.Y. (Mine Yılmaz) (17), M.Ç. (Melike Çalışkan) (16) ve arkadaşları A.Y. (Aygül Yağbasan) (17) geçen 1 Aralık'ta dershaneye gitmek üzere evlerinden çıktı. Dört genç kızın akşam evlerine dönmemeleri üzerine merak eden aileleri, gidebileceği yerlere bakmalarına rağmen kendilerine ulaşamadı. Dört genç kızın da telefonlarının kapalı olması üzerine yakınları Yatağan İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği ve savcılığa kayıp başvurusunda bulundu. Harekete geçen polis, kızların buluşup, en son ilçedeki bir mağazadan valiz ve giyecekler alırken görüldüğünü belirledi. Polis, 4 kızın fotoğraflarını tüm emniyet birimlerine dağıtarak, bulunmaları için çalışma başlattı. Kızların il sınırları içinde bulunduğunun belirmenmesi üzerine Bodrum, Marmaris gibi turizm merkezleri üzerinde yoğunlaşıldı. Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, garaj ve işlek caddelerdeki MOBESE kameralarını incelemeye aldı. Görüntülerden, kızlardan birinin Marmaris'te olduğu tespit edildi. Bunun üzerine polis kızı takibe aldı. Takip sonucu dört kızın, otobüslerde muvinlik yapan 25 yaşındaki H.K.'nin (Hakan Köşk) evinde kaldıkları belirlendi. Evden alınan dört kız Marmaris İlçe emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Emniyete gelen ve kızların kaldığı süre içinde eve gitmediğini söyleyen H.K., ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

İşlemlerin tamamlanmasından sonra Muğla'daki Vali Hüseyin Aksoy Çocuk Yuvası'na teslim edilen M.Ç., M.Y., H.M. ve A.Y., polise verdikleri ilk ifadede aile baskısından kaçtıklarını söyledi. Yuvada misafir edilen 4 kızın ailelerine teslim edilip edilmeyeceğinin psikologların ve sosyal hizmet uzmanlarının raporlarına bağlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar, kız öğrencilerle ve ailelerle ayrı ayrı görüşecek.

Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Marmaris'te bulunan kızlar devlet güvencesine alındı. Kızları yuvada misafir ediyoruz. Psikologlarımız ve sosyal hizmetler uzmanlarımız kız öğrencilerle görüşüyor. Daha sonra ailelerle görüşülecek. Kızlar ailelerinden baskı gördüklerini iddia etmişler. Biz ailelerin ihmal ve istismarı olup olmadığını araştıracağız. Aile ihmali varsa bu raporlarla belirlenecek. Kızların ailelerine teslim edilip edilmeyeceğine raporlar sonucunda karar vereceğiz. Raporların değerlendirilmesi ve karara bağlanması birkaç gün sürebilir. Bu süre içinde kız çocuklarını misafir edeceğiz dedi.

AİLELERDE UYUŞTURUCU ENDİŞESİ

Dört genç kızın aileleri ise kızların uyuşturucu kullanıyor olmalarından şüphelendiklerini dile getirdi. Evlatlarının bulunduğu Marmaris'ten hayal kırıklığı ile dönen aileler, kendilerinin kızlarıyla görüştürülmediğini belirtti. Aileler, Eğer bizi Marmaris'te yetkililer dinlemiş olsalardı, kızlarımızın herhangi bir birliktelik yaşayıp yaşamadığının belirlenmesini ve kanlarında uyuşturucu olup olmadığının tespit edilmesini isteyecektik. Bu konuda kızlarımızın arkadaşlarından edindiğimiz önemli duyumlarımız var diye konuştu. 17 yaşındaki A.Y., ve M.Y. ile 14 yaşındaki H.M'nin babaları, kendilerinin gündelik işlerde çalışarak ailelerini geçindirmeye çalıştığını, ancak kızlarının lüks hayatlara özendiğini ve evden ayrılmadan önce biz özgür olmak istiyoruz gibi söylemlerde bulunduklarını anlattı.

17 yaşındaki A.Y'nin babası 47 yaşındaki Hasan Y., Kızlarımızın bulunduğunu öğrenince sevindik, ancak Marmaris'te gittiğimiz hiçbir emniyet yetkilisi veya savcılık bizimle görüşmedi. Kızımın arkadaşlarından edindiğim bilgilere göre hap veya sigaralık tabir edilen uyuşturucu madde kullanıyor olabileceğini öğrendim. Çünkü maddi durumumuz olmamasına rağmen kızım üzerinde yüklü miktarda para ile kaçmış olmalı ki 10 gündür 3 arkadaşı ile birlikte dışarıda kalıp yaşabiliyor. Belki de kurye olarak kullanıyorlardı. Ancak bu soruların cevabını hiçbir yetkili ile görüşüp anlatamadığımız için öğrenemedik. Kızlarımız emniyetteki ifadelerinde birbirlerinden ayrılmak istemediklerini, dört kişi yurda gitmek istediklerini söylemişler. İnanıyorum ki yurttan tekrar kaçacaklar ve orada istedikleri gibi hareket edebilecekler diye konuştu.

KIRGIN YA DA KIZGIN DEĞİLİZ

Kızlardan H.M'nin babası Fethi M. ve M.Y'nin babası Hüseyin Y. de, Hasan Y.'nin ifadelerine aynen katıldıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Hüseyin Y., zor şartlarda aile geçindirmeye çalıştıklarını belirterek, 8 sene önce bel fıtığı oldum ve çalışamıyorum. Yevmiyeli olarak iş bulduğum zamanlarda çay ocaklarında garsonluk yapıyorum. Kızımın isteklerine tabii ki cevap verebilmeyi isterim. Ancak maddi imkanlarımız ortada. Kızlarımız televizyonlardaki dizi ve magazin programlarında anlatılan hayatların özentisi içerisinde. Ama biz onlara yine de kızgın veya kırgın değiliz. Geri dönsünler onların yeri ailelerinin yanı diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yatağan Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde Evden Kaçan Kızlar Devlet Güvencesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement