Yemen'in Güney Kentlerinde Eski Güney Yemen Bayrakları - Son Dakika
Güncel

Yemen'in Güney Kentlerinde Eski Güney Yemen Bayrakları

Eski ''Güney Yemen'' bayrağı, devrik başkan Ali Abdullah Salih'e karşı Şubat 2011'de başlayan gösterilerle ortaya çıktı Geçiş sürecinin kırılganlığı, hükümeti Güney Yemen'in ayrılması taleplerine karşı sessiz bırakıyor Kuzey güney birleşmesine aykırı slogan ve bayrak açmak yasak olmasına rağmen geçiş süreci ile bu yasak deliniyor

02.10.2013 11:27

SİNAN YİTER -  "Arap Uyanışı" etkisine giren Yemen'de son zamanlarda güney eyaletlerinin birçok caddelerinde eski "Güney Yemen" devletinin bayrağı dikkati çekmeye başladı.

Bu durumun en çok hissedildiği Aden kentindeki cadde, ev ve duvarlara eski Güney Yemen bayrakları asılıp boyanmış durumda. Aden halkının çoğunluğu 2011 siyasi krizi ile oluşan, "Yemen'in ayrılması" isteklerine katılmasa da bazı otonomistler ve Hirak (ayrılıkçı) hareketi sempatizanları kenti Güney Yemen bayrakları ile donattı.

33 yıllık Ali Abdullah Salih döneminde kuzey-güney birliğine karşı herhangi bir afiş veya sloganın atılmasına izin verilmezken, bu durum başlayan iç karışıklarla değişmiş ve geçiş hükümetinin "sessiz" kalmasıyla kent, adeta "ayrılıkçı bir kimliğe" bürünmüştü.

Eski Güney Yemen'in bayrağını taşıyarak kuzey ve güneyin ayrılmasını ilk defa dile getiren protestolar, Aden eyaletinin kuzeyindeki ed-Dala ile Redfan gibi bölgelerde başlarken, daha sonra bu ayrılık rüzgarı Aden, Abyan ve Mukalla gibi kentlere de yayılmıştı.

Geçiş sürecinin kırılganlığı hükümeti, ayrılma konusunda sessiz bırakıyor

Bazı aktvist ve yetkililer, güney illerinde yaşanan ve kuzey-güney birleşmesine muhalif sloganlar içeren pankart ve bayraklar açılmasına ilişkin yasayı çiğneyen gösterileri AA muhabirine değerlendirdi.

Güney Gençleri Birliği genel sekreteri Ali es-Siya, "Biz güney Yemen'in kuzey Yemen'den ayrılmasını istiyoruz, bu nedenle istediğimiz devletin bayrağını taşıyabiliriz" dedi.

Es-Siya, protestoların başladığı günden bu yana güneydeki kentlerin eski Güney Yemen devletinin bayrağı ile donatıldığını ve bunun bu bölgede yaşayan halkın ortak talebi olduğunu iddia ederek, "Birleşme bitmeli ve eski güney-kuzey haritaları devreye girmeli"  diye konuştu.

"Milli devrimci" Abdurrahman Muhammed ise Aden gibi kentlerde bu bayrakların kullanılmasının halkın bazı talep ve isteklerinin işareti olduğunu ve geçiş sürecinin siyasi aktörlerinin toplumun bu kesimini de dinlemesi gerektiğini söyledi.

Muhammed, eski Güney Yemen bayrağı asılmasına yol açan özgürlük ortamının, hükümetin geçiş sürecindeki "kırılganlığı" dikkate aldığı için yaşandığını ve durumun geçmişte böyle olmadığını belirterek, "Eskiden hapse atılmak için Güney Yemen bayrağını açmak yeterliydi"  ifadesini kullandı.

18 Mart 2013'de "Diyalogla geleceği inşa edelim " sloganıyla başlayan  ve altı ay sürecek olan Milli Diyalog Toplantıları'nın en önemli gündem maddelerinden olan "Güney Sorunu", geçen 5 aylık sürede ele alınmış ve taraflar dinlenmişti.

Bazı siyasiler, Hirak hareketinin bu konuyu geçiş süreci ve Milli Diyalog Toplantıları'nın yıpratılması için kullandığını ifade ederek, güneyde yaşayan halkın çoğunluğunun "birlikten yana" olduğunu ve bazı kentlerde "suni ayrılık havası" başlatıldığını iddia ediyor.

Hirak hareketinin yaptığı kampanyalardan birini buna örnek gösteren "Seda Aden" haber sitesi genel yayın yönetmeni Abdulilah Semih, Temmuz ayında "Bir milyon güney bayrağı" kampanyası ile Ramazan ayında bir kampanya yapıldığını ancak kampanyanın ilgi görmediğini belirtiyor.

Semih, Aden Devrim Gençleri basın merkezi müdürü Miyad Han'ın şu anki Yemen bayrağını taşıyıp "birlikten yana" olanlarla, "Güney Yemen" bayrağını asmayanları fişlemesini ise eleştiriyor.

Abdurrahman Muhammed ise güney bayrağının bulunduğu yerlerde yaşayan halkın, bayrağın kendilerini temsil ettiğine inandığı için astığını belirterek, bunun "düşünce özgürlüğü" olduğunu savunuyor.

Gelecek yıl Şubat ayında sandık başına gidecek olan Yemen, yeni parlamento ve devlet başkanını belirleyecek. Milli Diyalog Toplantıları bitiş bildirgesi ve kararları henüz açıklanmazken, Yemen'in muhtemel bir "federatif sistemin" eşiğine geldiği belirtilmiş ve toplantılara katılan tüm tarafların uzlaşma içinde olduğu bir anayasanın hazırlanacağı açıklanmıştı. - Yemen

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'in Güney Kentlerinde Eski Güney Yemen Bayrakları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement