Yeni Anayasa Arayışları Semineri - Son Dakika
Güncel

Yeni Anayasa Arayışları Semineri

Yeni Anayasa Arayışları Semineri

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ergun Özbudun, "Bir ülkenin yeni bir anayasa yapabilmesi için darbe, muhtıra ya da anayasal boşluğa gerek yoktur" dedi.

09.04.2013 17:45

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Bir ülkenin yeni bir anayasa yapabilmesi için darbe, muhtıra ya da anayasal boşluğa gerek yoktur" dedi.

Özbudun, Turgut Özal Üniversitesince düzenlenen "Yeni Anayasa Arayışları" seminerinde, 1982 Anayasası'nın kabul edildiği günden bu yana tartışıldığını söyledi.

Yapılan değişikliklere karşın tartışmaların bitmediğini belirten Özbudun, değişikliklerle belli ölçüde demokratikleşme sağlansa da 1982 Anayasası'nın yasakçı çehresinin değişmediğini ifade etti.

Yeni anayasa yapımının yöntemi konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Özbudun, yalnızca kurucu meclisin yeni anayasa yapabileceği ya da anayasal rejimin hukuk dışı bir yolla kesintiye uğraması durumunda yeni anayasa yapılabileceği yönündeki görüşleri eleştirdi. Özbudun, "Bu iddiayı mantık ve hukukla açıklamak mümkün değil. Hiç kimse kusura bakmasın bunu absürt buluyorum. Bir ülkenin yeni bir anayasa yapabilmesi için darbe, muhtıra ya da anayasal boşluğa gerek yoktur" dedi.

Yeni anayasa yapımı çalışmalarının halkın yüzde 95,5'ini temsil eden 4 parti tarafından yürütüldüğünü anımsatan Özbudun, "Bundan daha açık bir halk iradesi olamaz" diye konuştu.

Çalışmalarda gelinen noktayı değerlendiren Özbudun, halkın yüzde 95,5'ini temsil eden 4 partinin de çalışmaya dahil olmasını, uzlaşma komisyonu kurulmasını ve sivil toplumun görüşlerinin de dikkate alınmasını olumlu bulduğunu söyledi. Özbudun, uzlaşma komisyonunda oy birliğiyle karar alınması, ortaya çıkacak metnin oy birliğiyle kabul edilecek olmasının ise uzlaşılması güç konularda ilerleme sağlanması yönünden olumsuz olduğunu ifade etti.

Uzlaşma komisyonunun çalışmalarının değerli olduğunu ancak 1,5 yılda 30-35 madde üzerinde anlaşılabildiğini dile getiren Özbudun, temel sorunların ise oy birliğiyle çözülmesinin yakın vadede mümkün görünmediğini anlattı. Bu durumda farklı senaryoların gündeme geleceğini belirten Özbudun, bu senaryolar kapsamında uzlaşma olsa bile görüşmelerin çok çetin geçeceğini söyledi.

Şu anki haliyle yalnızca uzlaşılan hükümler içeren bir anayasanın, yeni anayasa olarak sunulamayacağını ifade eden Özbudun, "Bu makyaj olacaktır, iyi olacaktır ama anayasadaki temel sorunlar bitmiş olmayacaktır" dedi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Anayasa Arayışları Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement