Yeni Seçim Sisteminde BDP Kazanıyor, MHP Kan Kaybediyor - Son Dakika
Güncel

Yeni Seçim Sisteminde BDP Kazanıyor, MHP Kan Kaybediyor

Yeni Seçim Sisteminde BDP Kazanıyor, MHP Kan Kaybediyor

Demokratikleşme Paketi'ni açıklayan Erdoğan, ülke seçim barajının kaldırılarak daraltılmış seçim bölgesi uygulamasının getirilebileceğini söyledi.

30.09.2013 14:31  Güncelleme: 14:57

HABERLER.com Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini açıkladı. Pakette yeni bir seçim sisteminden söz eden Erdoğan, ülke seçim barajının kaldırılarak daraltılmış seçim bölgesi uygulamasının getirilebileceğini söyledi. Daha önce hazırladığı raporda "Sıfır Barajlı Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi" önerisi getiren Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, dar bölge seçim sisteminde partilerin Meclis'teki sandalye dağılımına ilişkin bir analiz yaptı.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

"Sıfır Barajlı Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi" önerisini gündeme getiren Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve toplumsal Araştırmalar Merkezi Müdürü Seyfettin Gürsel'le Başbakan Erdoğan'ın Demokratikleşme paketinde getirdiği öneriyi konuştuk. Haberler.com'a konuşan Gürsel, Demokratikleşme Paketi'yle ilgili olarak "Çok önemli bir adım. Eski sistemden kurtulmamız gerekiyor. Benim önerim barajın sıfırlanması yönündeydi. Ancak bu haliyle de idare eder" dedi.

"BDP'NİN TEMSİL SORUNUNU ÇÖZER"

"Daraltılmış seçim bölgesi önerisi Kürt partisi olan BDP'nin temsil sorununu çözecektir. Ancak 4.9 alınca ne olacak 'Meclis'e giremez misin' diyeceğiz.? "  diyen Gürsel, dar bölge seçim sisteminde partilerin Meclis'teki sandalye dağılımına ilişkin de açıklama yaptı.

YENİ SİSTEMDE PARTİLERİN MECLİS'TEKİ DAĞILIMI

AK Parti'nin referandum çoğunluğu olan 330'un üstünde vekil çıkaracağını söyleyen Gürsel, "CHP'nin milletvekili sayısı ya değişmez ya da biraz etkilenir" dedi. BDP'nin 30-32 arasında milletvekili çıkaracağını söyleyen Gürsel, MHP'ye ise kötü haber verdi. Gürsel, bu sistemden en çok MHP'nin etkileneceğini söyledi. "MHP'nin vekil sayısı oldukça azalacak" derken bir de tahminde bulunarak mevcut sistemde 61 vekile sahip MHP'nin, dar bölge seçim sisteminde ortalama 44 vekil çıkarabileceğini söyledi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Yeni Seçim Sisteminde BDP Kazanıyor, MHP Kan Kaybediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement