Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yeşilay Kulübü tarafından Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri kapsamında "Bağımlılık ve Sigara" konferansı düzenlendi.
KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda yapılan konferansta konuşan Karabük Yeşilay Derneği Başkanı İsmail Karacan, Karabük'te yılda 14 milyon liralık sigara tüketildiğini söyledi.
Sigaranın zararlarından etkilenmemek için ilk şeyin sigara içilmemesi ve içilen ortamda bulunulmaması olduğunu ifade eden Karacan, "Sigara, eroin ve kokain kadar ağır bağımlılık yapan bir maddedir. Sigara 100'den fazla kanserojen madde içerir. Solunum yollarının tahripçisi ve insanı boğan bir maddedir. Sigara, vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Sadece kullanana değil, dumanına maruz kalana da zarar verir. Sigaranın sebep olduğu ölümlerde ilk sırada dolaşım sistemi hastalıklarının sebep olduğu ölümler yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sigarayı dünyada en büyük sağlık sorunu olarak ilan etmiştir. Türkiye'de ise her yıl 100 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacaktır." şeklinde konuştu.
2003 yılında dünyadaki sigaraların yüzde 2'si ve bölgedeki sigaraların yüzde 14'ünün Türkiye'de içildiğini aktaran Karacan, şöyle konuştu:
"Ayda 1,2 milyon lirayı Karabüklü havaya üfürüyor. Çin'de erkek nüfusunun yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 8'i sigara içiyor. Çin'de toplam 385 milyon sigara tiryakisi yaşamaktadır. Beyin tümörlerinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı, gırtlak kanserlerinin yüzde 99'u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50 yaşın altındaki erkeklerde koronerden (kalp) ölenlerin yüzde 80'i sigara kaynaklıdır."
Son Dakika › Güncel › Yeşilay Dayanışma Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?