15 Temmuz'da İstanbul En Kritik Noktasında Darbecilerle Çatışma - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz'da İstanbul En Kritik Noktasında Darbecilerle Çatışma

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66.

22.09.2017 12:18

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin şehit olmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, darbecilere direnen subay ve polislerin çatışma anları anlatılıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 600 sayfalık iddianamede, 155 Polis İmdat hattına kıs¸la ic¸indeki bazı askerler tarafından yapılan ihbarlarda, ic¸eride darbeci askerlerin oldugˆu, kıs¸la ic¸erisindeki digˆer askerlerin can gu¨venligˆinin olmadıgˆı yo¨nu¨nde ihbarlar gelmeye başladığı belirtildi.

Darbe giris¸iminin kars¸ısında durmak ve kıs¸la gu¨venligˆini sagˆlamak amacıyla hareket eden şehit Albay Sait Ertürk ve mu¨s¸teki Albay Davut Ala'nın kıs¸laya geldikleri anlatılan iddianamede, burada emniyet gu¨c¸leriyle koordine sagˆlanarak kıs¸la ic¸erisinde bulunan darbeci askerleri teslim almak ic¸in zırhlı arac¸ korumasında kıs¸laya girdikleri, darbeci askerlerin 'teslim olun' c¸agˆrılarına yogˆun ates¸le karşılık verince c¸atıs¸ma çıktığı, c¸atıs¸mada polis memuru Serdar Gökbayrak ve Albay Sait Ertürk'ün vurularak s¸ehit olduğu, albay Ala, polis memurları Ferdi Akyün, Veysel Akdağ, Murat Birlik, Kemal Cavit Alpdemir ve Yas¸ar Demiral'ın ise yaralandığı kaydedildi.

Yas¸anan c¸atıs¸mayla ilgili bazı tanık, magˆdur ve s¸u¨pheli beyanlarına yer verilen iddianamede, s¸u¨pheli Mehmet Güngör'ün, "Karargah binasında Beni Rıfat Çelik, Halil Can Akbaş ve Fatih Mandacı'yla ayrı bir odaya koydular. Onlar karargah binasında koordine odasına c¸ıktı. Koordine odasında yanlarında en du¨s¸u¨k ru¨tbe yu¨zbas¸ı olacak s¸ekilde 12-13 kis¸i vardı. Yarım saat 40 dakika sonra bulundugˆumuz kıs¸lanın ic¸inden silah sesleri gelmeye bas¸ladı. Bu 12-13 kis¸i oldugˆunu so¨yledigˆim kamuflajlı ru¨tbeliler piyade tu¨feklerini alarak as¸agˆı indi. Bunlar gittikten sonra c¸atıs¸ma sesleri arttı. Yaklas¸ık 10 dakika sonra eli yaralı yarbay ru¨tbesinde biri geldi. Bu yarbay yukarıda belirttigˆim 12-13 kis¸iden biriydi. Bize 'nizamiyede iki tane (sinkaflı küfür ederek) vurdum' dedi. Bu iki kis¸inin de polis oldugˆunu, polislerin kıs¸laya girdigˆini so¨yledi." ifadelerine yer verildi.

Çatışmada yaralanan mu¨s¸teki albay Davut Ala ise ifadesinde kışlaya girdiklerinde polis ekipleri ve Sait albay ile ikiye ayrıldıklarını, kendisinin top sahasındaki helikopterin sagˆında tankla, Sait albayın ZPT ile birlikte sagˆ tarafından ilerlemeyi ve duruma el koymayı planladıkları anlatarak, yanındaki polislerin tankla emniyetli bir s¸ekilde komutanlık binasına gittiklerini, binayı kontrol ettiklerini, binada no¨betc¸i dahil kimsenin olmadığını kaydetti.

Davut Ala, bu esnada top sahası etrafında bir polisin vuruldugˆunu duyduğunu ve kendilerine de ates¸ edilmeye bas¸landıgˆını, yanındaki polislerle koordineli bir s¸ekilde tankla yukarı c¸ıkmayı planladıklarını belirterek, yukarı c¸ıkarken tugay komutanlıgˆı binasının bulundugˆu yerde sayısını hatırlamadığı kadar askeri personel gördüğünü, emniyet tedbirlerini daha da arttırarak nizamiye bo¨lgesine tankla intikal ettiklerini belirtti.

"Şehit olacağımı düşünerek..."

Burada kontrolu¨ sagˆladıktan sonra bakım onarımı yeni bas¸lamıs¸ olan binanın sol ko¨s¸esindeki c¸alılık alandan ru¨tbeli oldugˆunu tahmin ettiği iki-u¨c¸ s¸ahıs go¨rdu¨ğünü belirten albay Ala, kendilerine 'teslim olun' diye bağırdıklarını, daha sonra s¸ahısların kendilerine ates¸ etmeye bas¸ladığını anlatarak, albay Ertürk ve polislerin vurulma anını şöyle anlattı:

"Şahısların kac¸tığını go¨ru¨nce pes¸lerine dogˆru tank es¸ligˆinde siper alarak devam ettik ancak bu sırada arkadan c¸alılıklara saklanmıs¸ ve o¨nu¨mu¨zdeki s¸ahıslar tarafından c¸apraz ates¸e tutulduk. Bu esnada hemen arkamdaki bir polisin vurularak du¨s¸tu¨gˆu¨nu¨ go¨rdu¨m, hemen c¸o¨melerek siper aldık. Daha sonra ben vurulan polisi tankın yanına c¸ekmeye c¸alıs¸ırken sagˆ el is¸aret parmagˆımın koptugˆunu go¨rdu¨m ve daha sonra tekrar tankı siper aldıktan sonra devam ederken Sait albayın yerde yattıgˆını go¨rdu¨m. Çapraz ates¸ devam etti. Bu esnada yanımdaki polislerden birkac¸ının daha 'vuruldum' diye bagˆırdıgˆını duydum. Ben de aynı s¸ekilde Vali Yardımcısı Nurullah ve Kurmay Albay Nedim'e telefonla vuruldugˆumu anlattım. Daha sonra tankın yanındaki polis arkadas¸ların ikazlarına ragˆmen vatan hainlerinin helikoptere binebilecegˆini du¨s¸u¨nerek tanktan helikoptere dogˆru hamle yaptım fakat tekrar vuruldum. Daha sonra s¸ehit olacagˆımı du¨s¸u¨nerek akrabam olan vali yardımcısı ve Nedim'i arayarak son durumu bildirip c¸ocuklarımı o¨nce Allah'a daha sonra onlara emanet ettigˆimi so¨yledim ve c¸ok ivedi destek ve ambulansın gelmesi gerektigˆini so¨yledim. Yardım beklerken Şortland'in ates¸ ederek gec¸tigˆini go¨rdu¨m daha sonra ZPT'nin yaklas¸tıgˆını go¨rdu¨m. İc¸inden sivilleri go¨rdu¨m ve elimi kaldırarak yardım istedim. Daha sonra ne oldugˆunu hatırlamıyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz'da İstanbul En Kritik Noktasında Darbecilerle Çatışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement