Kartepe'de Felsefe Sohbetleri Start Aldı - Son Dakika
Güncel

Kartepe'de Felsefe Sohbetleri Start Aldı

Kartepe\'de Felsefe Sohbetleri Start Aldı

Kartepe Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri felsefe toplantıları ile farklı kulvarlar da devam ediyor.

26.10.2011 11:30

"Bilge İnsanlar" konulu felsefe toplantılarının ilk buluşmasında "Sokrates ve İmam-ı Gazali" ele alındı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki felsefe sohbetinde belediye başkan yardımcıları Bali Holat, Mehmet Filiz ve Hüseyin Bülbül, Kartepe Din Görevlileri Dernek Başkanı Muammer Çiçek, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile Kartepeliler hazır bulundu.

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Psikolog Yazar Mehmet Konuk ile Din Sosyoloji Uzmanı Dr. Olgun Közleme "Bilge İnsanlar 1" konulu sohbette "Sokrates ve İmam-ı Gazali" başlığı altında Sokrates'in yaşamını ve felsefesini ele aldılar. Mehmet Konuk, Attika'da doğan, heykeltıraş bir baba ve ebe bir anneden dünyaya gelen Yunanlı Filozof'un yaşamını özetledi.

Sokrates'in öğretilerinin din konusunda sakıncaya yer bırakmaması ve Sokrates'in tek bir yaratan güce işaret ettiğini belirten Mehmet Konuk, hakkında acaba Sokrates bir peygamber miydi söylencesinin yayılmasına neden olduğunu belirterek bunun kesin olarak yalanlanamayacağını ancak doğrulanamadığını da belirtti.

İmam-ı Gazali ile ilgili derlediği bilgileri, katılımcılarla paylaşan Dr. Olgun Közleme ise İmam Gazali'nin hayatını ve yaşamını aktardı. Közleme, Gazali'nin dönemin felsefecilerinin söylediklerini kendi yorumu ile içselleştirerek, İslamiyet ile birleştirdiğini ve dine felsefi bir boyut kattığını belirtti. 11 yıl süre ile inzivaya çekilen Gazali'nin eserlerini bu dönemde çıkardığını belirten Közleme, Gazali'den sonra yaşamış Batı dünyası filozoflarından kimilerinin isim vermeden Gazali'den esinlenmiş olabileceğini ileri sürdü.

Bilge İnsanlar sohbetlerinin ilkinde konuklar Sokrates ve İmam-ı Gazali'yi yakından tanımaya yönelik soruları ile devam etti. Sohbette dini inanışları farklı ama temelde ikisinin de aynı söylemleri olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, kendilerine yöneltilen sorular karşısında etkinliğin amacına ulaşmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Sohbet sonunda Dr. Konuk ve Közleme'ye başkan yardımcıları Kartepe tablosu hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kartepe'de Felsefe Sohbetleri Start Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement