Ahmet Mithat Efendi Vefatının 100. Yılında Anılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ahmet Mithat Efendi Vefatının 100. Yılında Anılıyor

Ahmet Mithat Efendi, vefatının 100. yılında Beykoz'da düzenlenen programla anılıyor.

20.12.2012 13:51

Beykoz Belediyesi tarafından kültür ve edebiyat dünyamızda iz bırakan önemli isimleri ve eserlerini yeniden anlamak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen Ahmet Mithat Efendi'yi Anma Programı'na konusunda uzman isimler katılacak.

1844 yılında İstanbul'un Tophane semtinde dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi'nin çocukluk ve gençlik yılları sıkıntılarla geçer. Çocukluğunda bir ara Mısır Çarşısı'nda aktarın yanında da çalışan Ahmet Mithat Efendi, ağabeyiyle Tuna Vilayetine gider ve burada öğrenimini sürdürme olanağı bulur. Ağabeyinin ölümünden sonra İstanbul'a döner ve kendi matbaasında romanlarını yayınlar. 1880 yılında, 36 yaşındayken Beykoz-Akbaba'ya yerleşir. Rahatsızlığı nedeniyle Yalıköy kıyısında satın alıp yerleştiği yalısında sanat ve edebiyat çevrelerinden zamanın pek çok tanınmış ismini ağırlar.

İlk roman ve hikâye yazarlarımızdan olan Ahmet Mithat Efendi, basit ve anlaşılır diliyle halk tarafından çok sevilir. Beykoz'a yerleştikten sonra aktüel yazı hayatını bırakarak, tiyatro ve edebiyatla ilgilenen Ahmet Mithat Efendi, Beykoz'un Dereseki Köyü'ndeki Sırmakeş suyunu şişeleyerek ilk defa içme suyu satışını gerçekleştirir. 1908 yılında kurulan Beykoz Spor Kulübü'nün de kurucusu olan Ahmet Mithat Efendi, dönemin aydın ve sanatçılarını da yalısında sürekli misafir eder.

Araştırmacı-Yazar Mustafa Miyasoğlu'nun Ahmet Mithat Efendi'nin Önemi ve Edebiyatımızdaki yerini ele alacağı programda, Prof Dr. Ömer Faruk Harman İslam ve Dinler Tarihi ile ilgili eserlerini, Doç. Dr. Nuri Sağlam Eserlerindeki Aşk Teması'nı Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik ise Ahmet Mithat Efendi'nin Romanları'nı yaşam hikayesi ve edebiyatımıza katkılarını çok yönlü olarak aktaracak.

Program öncesinde fuaye alanında Ahmet Mithat Efendi'yi anlatan bir fotoğraf sergisi açılacak ve bir sinevizyon gösterisiyle yazarın hayatı ve eserleri aktarılacak.

Beykoz Belediyesi Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde 24 Aralık 2012 Pazartesi günü saat 20:00'de başlayacak etkinlikte davetlilere yazarı ve eserlerin anlatan birer kitap hediye edilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Ahmet Mithat Efendi Vefatının 100. Yılında Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement